Předsedou ČOV zůstal Milan Jirásek

Milan Jirásek obhájil svůj post předsedy Českého olympijského výboru. V dnešních volbách v Praze porazil atleta Jana Železného v prvním kole poměrem hlasů 58:33. I ve třetím čtyřletém období tak bude šéfovat olympionikům. Poprvé byl zvolen v prosinci 1996.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Jirásek

Milan Jirásek | Foto: Michal Kamaryt

Boj o předsednické místo se nerozšířil o dalšího kandidáta, o čemž se v předvečer plenárního zasedání spekulovalo. Často se sice připomínalo jméno šéfa atletů Karla Pilného, ale tato možnost padla již na pondělním zasedání výkonného výboru ČOV. Jen malé změny zaznamenal tým Jiráskových nejbližších spolupracovníků. František Dvořák a Josef Dovalil obhájili pozice místopředsedů pro sport a olympismus. Vypadl jen místopředseda pro ekonomiku Karel Bauer, který už předem deklaroval svou podporu Železnému a slíbil, že v případě jeho prohry svou kandidaturu stáhne. Slovo dodržel, za což ho sál odměnil potleskem. A protože vzápětí odstoupil i další uchazeč Ivan Ivančo, měl bývalý basketbalista Jiří Zedníček cestu volnou.

První dnes dostal možnost prezentovat své plány Železný. "Rozhodnutí kandidovat bylo nejtěžší v mém životě," řekl trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem. "Sportu jsem dal svůj volný čas a vnímal i vše kolem. Cítím, že přišla chvíle, kdy bych mohl sportu něco vrátit," prohlásil Železný.

Oba kandidáti se v mnoha plánech shodli. "Ztotožňuji se s mnoha názory pana Železného," řekl Jirásek. "Týmová práce, to je nejdůležitější bod. Výkonný výbor musí být ochotný spolupracovat," prohlásil oštěpař. Jirásek souhlasil. "A pakliže budu zvolen, vytvořím pro práci Jana Železného všechny potřebné podmínky," slíbil.

Jan Železný přijal prohru se vztyčenou hlavou. Trojnásobný olympijský vítěz navíc bude na základě členství ve sportovní komisi Mezinárodního olympijského výboru i nadále působit ve výkonném výboru ČOV, ale zároveň se s největší pravděpodobností vrátí k hodu oštěpem. Na plenárním zasedání dostal o pětadvacet hlasů méně než staronový šéf olympijského hnutí Milan Jirásek. Po oznámení výsledku se Železný zlehka usmál a podal svému konkurentovi ruku. "Člověk se musí umět přenést přes porážku. To platí ve sportu, prostě všude," řekl Železný novinářům v přestávce zasedání. Prohra znamená, že se trojnásobný olympijský vítěz vrátí k tréninku. "Musím se nad tím zamyslet, ale vidím to jako nejpravděpodobnější řešení," řekl Železný.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme