Představujeme olympijská sportoviště

Seriál týdne věnujeme 28. letním olympijským hrám, které budou slavnostně zahájeny už tento pátek v řeckých Aténách. Více než deset tisíc sportovců tam čeká 35 nových nebo zrekonstruovaných sportovišť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

přípravy na olympijské hry

přípravy na olympijské hry | Foto: EPA

Bezesporu neobdivovanějším a také největším olympijským komplexem je OAKA v aténské čtvrti Marussí. V jeho centru stojí olympijský stadion , který nese jméno prvního řeckého vítěze novodobých olympijských her maratónce Spiridona Luise. Na 72 tisíc diváků na něm bude sledovat zahajovací a závěrečný ceremoniál, všechny atletické soutěže a finále fotbalového turnaje.

Monstrózní konstrukce s unikátní střechou za 15 miliónů eur sice dala stavbařům pořádně zabrat, ale výsledek stojí za to. Řeky pochválil i tvůrce projektu španělský architekt Santiago Calatrava: "Řecká vláda utratila sice hodně peněz, ale vyplatilo se to. Stavba působí úžasným dojmem. Povedla se i technicky velmi složitá střecha složená ze dvou oblouků a vážící 17 tisíc tun."

Roman Šebrle, Jan Železný a další velká jména české atletiky přivedou na tribuny určitě mnoho fanoušků z České republiky. A nejenom tam. V komplexu OAKA je také plavecké a tenisové centrum, olympijský velodrom a hala pro moderní gymnastiku, skoky na trampolíně a finále basketbalu. Těšit se můžeme tedy na tenistu Jiřího Nováka, plavkyni Ilonu Hlaváčkovou a další.

Ředitel OAKY Kostas Dikeos říká, že si diváci kromě sportovních zážitků odnesou i hezký pocit z příjemného prostředí: "Mohou se totiž procházet po parku s desítkami jezírek, vodotrysků a umělých vodopádů. Posedí si v příjemných kavárnách a restauracích a zejména večer, kdy je celý areál zajímavě nasvícen, budou návštěvníci velmi okouzleni."

Nedaleko OAKY se nachází centrum Galatsi. Tvoří ho dva olympijské areály se zajímavě řešenou zelenou střechou. Na 6 tisíc diváků tam bude sledovat stolní tenis a sportovní gymnastiku - tedy i naši Janu Komrskovou. Na cestě směrem k centru Atén stojí komplex Goudi pro turnaj v badmintonu a také moderní pětiboj,kde můžete fandit našim Michalovi Michalíkovi a Liborovi Capalinimu.

Teď už se ale vydejme k přímořským sportovištím. Do olympijského centra Helleniko pojedou novou tramvají a autobusem ti, kteří budou chtít vidět vodní slalom a dvojnásobnou olympijskou vítězku Štěpánku Hilgertovou.

"Vedle tohoto komplexu jsou uprostřed olympijského parku ještě další stadiony, kde se bude hrát softbal, baseball a pozemní hokej. Je tam také hala pro házenou, šerm a basketbal," říká Pantelis Afanapulos z ministerstva veřejných prací a ukazuje mi ještě stadiony pro taekwondo a beachvolejbal, které se tyčí jako malá kolosea v nedalekém Falíru.

Nadohled od nich stojí stadion Míru a přátelství, který vypadá jak plující koráb a kde proběhne volejbalový turnaj. Pěšky odtud dojdete do maríny Agios Kosmas. Tam můžete potkat i naši úspěšnou jachtařku Lenku Šmídovou.

Na triatlon a tedy za Martinem Krňávkem nebo Lenkou Radovou musíme ovšem po pobřeží ještě dál na východ do olympijského centra Vouliagmeni. A když už tam budeme, můžeme se podívat na naše střelce. Ti budou hlídat přesnou mušku na střelnici Markopoulo. Těší se tam i naše Kateřina Kůrková: "To si myslím, že bude superstřelnice opravdu na světové špičce."

V Markopoulu je také moderní hipodrom se stájemi pro 300 koní. Ve všestrannosti na něm bude soutěžit Jaroslav Hatla. O několik desítek kilometrů dál v západní části Atén pojedou do center Ano Liossia a Nikaia ti, kteří budou fandit vzpěračům, judistům a zápasníkům. V hale Peristeri pak bude box a na Parnasu horská kola.

Velký zájem našich fanoušků se zcela jistě upne na veslařský kanál ve Schinias. Sportovní ředitel Českého olympijského výboru Jan Hrdina připomíná jeho možnou slabinu. Objevila se loni při testovacích závodech veslařů: "Bylo velmi větrno - natolik, že se převrhlo několik lodí. Na druhou stranu o několik dní později se uskutečnila testovací soutěž v kanoistice a ta proběhla velmi dobře, bez problémů."

Trochu vánku by ale určitě přivítali maratónci. Řekové stačili připravit trať, která kopíruje cestu, po níž běžel v roce 490 před n. l. z Maratónu do Atén v plné zbroji Feidipidés, aby oznámil slavné vítězství Řeků nad Peršany. Tehdy doběhl na známou agoru, diváci ale maratónce přivítají na mramorovém Panaténajském stadionu.

Nakonec jsem si nechala fotbal. Ten se bude hrát nejen v komplexu OAKA, ale také na stadionu Karaiskaki v Pireu, ve městech Thessaloniki, Patra, Volos a Heraklio.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme