Příbram si vyprotestovala bod proti Spartě

Třetí kolo fotbalové Gambrinus ligy bylo rozehráno pěti zápasy. Zajímavý moment nabídl souboj Příbrami se Spartou. I přes konečný výsledek 0:0 diváci u Litavky branku viděli. Postaral se o ni Sparťan Gluščevič, ale po několika minutách dohadů nakonec nebyla kvůli postavení mimo hru hlavním rozhodčím Helebrantem uznána. V dalších zápasech podlehl Synot Ostravě 0:2, Liberec zdolal Plzeň 3:1, Slavia Zlín 2:0 a Opava remizovala s Jabloncem 1:1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FC Marila Příbram

FC Marila Příbram | Foto: Jan Rosenauer

Rozhodčí Luboš Helebrant nejprve uznal gól Pražanů, ale po několika minutách váhání jej odvolal. Případ, který desetiletá historie české ligy nepamatuje, nedokázal dostatečně objasnit. Gól prý zrušil po dohodě s asistentem Bohuslavem Krátkým, ovšem hlavní díl viny po utkání oba muži svalovali na sebe. Důležitou roli při rozhodování hrál údajně jejich instinkt. Situace, o níž se bude dlouho diskutovat, se odehrála v 54. minutě. Sionko přihrál Gluščevičovi, jenž se v době přihrávky pohnul a stál na úrovni posledního příbramského obránce, kterému pak utekl a vstřelil gól. Zdálo se, že nic nezabrání uznání branky, přestože z hlediště se zdálo, že Gluščevič skutečně byl v ofsajdové pozici. Asistent Krátký ale nechal praporek dole. Pak ukázal ke středovému kruhu a Helebrant ho napodobil. Jenže na Krátkého se v mžiku sesypalo několik domácích hráčů a gestikulovali, že černohorský útočník dal gól z ofsajdu. Helebrant ke skupince přiběhl a pohledem na Krátkého se ujistil, že nic na svém výroku nezmění; znovu proto ukázal na středový kruh. Domácí však jeho verdikt neuklidnil a především kapitán Horst Siegl se dál domáhal změny rozhodnutí.

Helebrant přiznal, že celá situace mohla vypadat podivně, ale byl spokojen, že se tak rozhodl. "Teď už víme, že ofsajd byl, a tak je rozhodně lepší odvolat neregulérní gól, než zůstat u chybného rozhodnutí," tvrdil Helebrant a do svého vyjádření se stále více zamotával. Na přímý dotaz nakonec prohlásil, že o Sionkově teči není přesvědčen. "Já tu situaci skutečně jasně neviděl. Pomohl jsem si rozhodcovským instinktem," uvedl hlavní sudí.

Výsledky 3. kola:

Marila Příbram - Sparta Praha 0:0

Rozhodčí: Helebrant - Gulajev, Krátký.
ŽK: Loseille, Turtenwald, Cesarec - Poborský.
Diváci: 7892.

Slezský FC Opava - FK Jablonec 97 1:1 (1:1)

Branky: 19. Dos Santos - 31. Šenkeřík.
Rozhodčí: Hlaváč - Zlámal, Lhoták.
ŽK: Dos Santos, Horňák - Laštovka, Mašek.
Diváci: 3475.

1. FC Synot - Baník Ostrava 0:2 (0:0)

Branky: 62. Pospěch, 81. R. Slončík.
Rozhodčí: Bejlek - Tulinger, Pokorný.
ŽK: Žůrek (Ostrava).
Diváci: 747.

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 3:1 (2:1)

Branky: 25. a 30. Pospíšil, 66. Kisel - 33. Blaha.
Rozhodčí: Zejda - Talpa, Goňa.
ŽK: Hološko, Kisel - Smola, Limberský, Knakal, Barteska. ČK: 70. Jež (Plzeň).
Diváci: 4450.

Slavia Praha - Tescoma Zlín 2:0 (0:0)

Branky: 56. Dostálek, 65. Fořt.
Rozhodčí: Šedivý - Kašný, Hruška.
Bez ŽK.
Diváci: 2993.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme