Přípravy a vybavení novinářů

Přípravy na začátek 28. letní olympiády vrcholí. Pořadatelé ještě pilují poslední detaily, aby třeba zítra při slavnostním zahájení bylo vše tip-top. Novináři už jsou ale přichystání dokonale. Alespoň to zjistil Tomáš Kohout. Ten se přímo v Aténách zaměřil hlavně na to, jak si museli vybavit pracovní prostředí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kopie Diskobola v olympijské vesničce

kopie Diskobola v olympijské vesničce | Zdroj: ČTK

Každá novinářská profese vyžaduje své. Z pohledu vybavení to mají asi nejjednodušší píšící novináři, kterým by v krajním případě stačila tužka, papír a telefon. Dřevní doba žurnalistiky už ale dávno minula. Takže se teď novináři plouží v Aténské výhni s notebookem na rameni a v chladivé klimatizaci poté tvoří a odesílají své příspěvky. Jak je ale posílají do redakcí?

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravy a vybavení novinářů

Hašek: Koupíme si internetové připojení za 33 euro na měsíc, zastrčíme telefonní kartu za 6 euro do přístroje a během několika sekund můžeme tvořit.

Popisuje jednodušší a spolehlivější systém Martin Hašek, jeden z redaktorů deníku Sport. V krajním případě ale může použít i mobilní kartu.

Hašek: Tou se mohu připojit třeba na pařezu na louce.

Říká v lehké nadsázce Martin Hašek. Koneckonců použitelných pařezů a luk na vyprahlém jihu moc není. Zato všemožné techniky je tu spousta. Od přízemí po střechu jsou jí napěchovány hlavně dvě budovy. Mezinárodní tiskové středisko a Mezinárodní vysílací centrum. Prvně v něm jsou televizní a rozhlasová studia, včetně toho našeho. Hromadu zařízení do něj navezli dva technici - Roman Růžička a Jaromír Nikl. Ti si dali rozcvičku už v Praze, kde si studio postavili nanečisto.

Nikl: Nemůžeme vézt nevyzkoušené věci, všechno jsme nakonec nacpali do jednoho auta a volili cestu trajektem. Letecká přeprava není tak jistá, nikdy nevíme, zda vše dojde v pořádku.

Vysvětluje Jarda Nikl. V IBC pak prožili někdy perné chvilky při montáži, například když se mořili s elektrickými kabely nebo počítačovou sítí.

Nikl: Všechno bylo úplně obráceně, všechno jsme museli instalovat sami a i přes strop a klimatizaci. Docela dost jsme se ušpinili.

Vše ale spravila sprcha a odměnou pro techniky je třeba to, když se po zatím neobsazené lince z atletického stadiónu ozve vše v pořádku. Problémy ale neměli jen dočasní montéři z Českého rozhlasu, ale v kutily se proměnili také zaměstnanci České televize. Jejich team-leader Vladimír Drbohlav vysvětluje proč.

Drbohlav: Řekové sice některé věci připravili podle objednávky, ale přípojné systémy nebyly úplně funkční.

Zprovoznit kabely se nakonec podařilo a následovalo připojování techniky. Jestli rozhlasu stačil na její dopravu jeden kombík, televize byla náročnější.

Smutný: Navezli jsme přibližně 600 kilogramů materiálu a jel také satelitní vůz pro práci v Českém domě.

Popisuje jeden techniků Jiří Smutný. Ale jak doplňuje, zapojování desítek metrů šňůr mu nedělalo problémy.

Smutný: Je to moje pátá olympiáda, tak už mnohé znám.

A tak úspěšně proběhl i následující test...

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme