Pro polské fotbalisty může šampionát skončit už dnes

Bezpečnostní riziko nese podle expertů dnešní zápas fotbalového mistrovství světa mezi Polskem a domácím Německem. Pro Poláky může případný neúspěch znamenat předčasné vyřazení. Na to by někteří fanoušci polského týmu mohli reagovat zvýšenou agresivitou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stadion v Dortmundu

stadion v Dortmundu | Foto: OK FIFA WM 2006

Vrchní policejní komisař Frank Scheulen je ale přesvědčený o tom, že se vše obejde bez incidentů a výtržníci se do dějiště zápasu, Dortmundu, vůbec nedostanou. Jak Scheulen řekl Českému rozhlasu, velkou pomoc budou znamenat také polští policisté.

"Jde o tzv. spottery, kteří samozřejmě svoji národní "klientelu" z řad rowdies od vidění dobře znají. Když by se polský chuligán náhodou dostal až do dějiště zápasu, tak je velmi pravděpodobné, že první, koho na vlakovém nástupišti uvidí, bude polský policista. Tenhle prvek odstrašení by nebezpečnost těchto fanoušků měl výrazně snížit. Výtržníkovi totiž v tu ránu dojde, že ho můžou identifikovat."

Poláci dnes budou žít fotbalem

Polsko dnes bude prožívat rozhodující fotbalové utkání s Německem. Naděje na vítězství a postu ze skupiny sice nejsou velké, ale umírají poslední. Za vítězství nebo alespoň remízu se sloužily mše v kostelech. Skutečná očekávání ale odhalily sázkové kanceláře.

"Chtěl bych se jako všichni radovat z vítězství, ale vsadil jsem si na Německo," říká jeden ze sázkařů, kterých jsou teď kanceláře plné. Psychologové připravují fanoušky na možnou prohru. Radí jim, aby si co nejrychleji našli jiné oblíbené mužstvo.

Obnovit naděje po prohraném zápase je velmi těžké. Ještě těžší je smířit se s další porážkou. "Já už vím, co udělám: Budu pak fandit Čechům," říká psychiatr Tomasz Piss.

Mezi diváky bude i Daniel Nivel

Duelu obou odvěkých rivalů bude pochopitelně přihlížet řada prominentních hostů. Na VIP tribuně bude ale i jeden nenápadný muž, který má s německým fotbalem velmi neblahé zkušenosti. Jmenuje se Daniel Nivel a náš zpravodaj v Německu Jiří Hošek nám připomene jeho příběh.

Daniel Nivel je francouzský policista, který by nejradši zapomněl na fotbalové mistrovství světa před osmi lety. Ve městě Lens ho tehdy brutálně zbili němečtí rowdies a způsobili mu těžké poranění hlavy. S fyzickými i psychickými následky útoku se Nivel potýká dodnes.

Hlavního pachatele poslal francouzský soud na pět let za mříže. Někdejší předseda Německého fotbalového svazu Egidius Braun inicioval před šesti lety založení Nadace Daniela Nivela. Ta se zabývá bojem proti násilí na fotbale. Dnes jednapadesátiletého Francouze pozval i s rodinou na zápas do Dortmundu Německý fotbalový svaz a Nivel rád pozvání přijal.

Milan Kopp, Martin Dorazín, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme