Pro šampióna Železného sezóna zdaleka nekončí

Týden uplynul v pondělí od konce atletického mistrovství světa v Edmontonu. A zároveň s tím také od doby, kdy vybojoval oštěpař Jan Železný své třetí "světové" zlato. Pro slavného atleta ale sezóna ještě nekončí. Čekají ho závody Zlaté ligy v Bruselu a Berlíně a Hry dobré vůle v Brisbane. Doufá také, že se mu podaří dostat do finále Grand Prix v Melbourne, "když už v té Austrálii stejně bude". Už teď také Jan Železný ví o jedné velké změně, které ho potká v začátku nového roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už jste stihl za ten týden zlatou medaili alespoň trochu oslavit?

"Oslavit ne, protože ještě není konec sezóny. Jenom když jsem se vrátil domů, tak jsme se ženou otevřeli jedno šampaňské. Ale to ještě není taková oslava, jakou si představuji. Já si ji vždy nechávám až na konec sezóny."

Teď je pro vás asi důležitější dát se zdravotně do pořádku... Po světovém šampionátu jste říkal, že jste dost rozbitý. Jak jste na tom tedy se zdravím?

"Já už jsem na tom teď dobře. Já jsem vždycky po takovém velkém závodě rozbitý, protože oštěp házím celým tělem. A pak mě všechny ty svaly bolí. Včera jsem byl i u Pavla Koláře, který je nejenom vynikající chiropraktik, ale i můj přítel. A ten říkal, že to je docela dobré, že jsem na tom lépe než v jiných letech. A já mu věřím (smích)."

Jak mistr světa relaxuje po takovém závodě a jak se dává do kupy?

"Relaxuji podle situace. Kdybych mohl, relaxoval bych trošku jinak. Abych se úplně srovnal, potřeboval bych tak čtrnáct dní volna. Do toho bych zapojil to co, mám rád. Rodinu, ryby, přátele a potom trochu toho tréninku. Ale to se nedá tak udělat, protože v pátek už závodím v Bruselu. Jeden den jsem si tedy odpočinul, v neděli už jsem byl na tréninku, v pondělí zase a teprve v úterý mám volno."

Vy už máte za sebou také závod Zlaté ligy v Curychu - Weltklasse, tam jste skončil druhý, potom jste odřekl účast na vrhačském mítinku ve Švýcarsku, teď vás čeká Brusel. Na jaké výkony si troufáte tam a v Berlíně, tedy na podnicích Golden League?

"Ono se uvidí podle situace až přímo před závodem, v rozcvičování. Na to já vždycky dám. V rozcvičování poznám, v jaké jsem formě. Ale myslím si, že se forma ztratit nedá, jen jde o to, trefit se do těch šesti pokusů. Co se týče toho druhého místa v Curychu, to pro mě zklamáním není. Myslím, že první část formy jsem prodal na mistrovství světa a to bylo to důležité. V Curychu jsem nepředvedl tak špatný výkon, ale Hecht byl prostě lepší. A já mu to docela přeji. Je to velký oštěpař, ale má jen jednu medaili a pro něj to vítězství bylo náplastí na šampionát. Jsme přesvědčený, že na ostatních závodech mohu překonat svůj letošní nejlepší výkon (92,80 - pozn. aut.). Uvidíme."

Vraťme se ještě trochu k mistrovství světa. Tam se objevily informace, že se blíží konec vaší spolupráce s manažerem Janem Pospíšilem. Ten chyběl vedle vás i teď. Jak to tedy vypadá po této stránce?

"Honza se vlastně ještě vrací. Protože jel ještě do Francie za rodinou, za dcerou Lenkou. Co se týká spolupráce, tento rok spolu jezdíme na všechny mítinky Už jsem na příští rok dohodnutý s panem Černoškem a Honza o tom ví. Už dříve bylo řečeno, že si chce od sportu odpočinout. Všechny ostatní zprávy dáme k dispozici až společně."

Pan Černošek je z TK plus Prostějov, ale hovořilo se i o tom, že byste mohl spolupracovat s Jaroslavem Brabcem, reprezentačním trenérem vrhačů ...

"Já vždy hledám lidi, kteří mi mohou pomoci. Ale jak říkám. V tomto směru bych nic nepředbíhal. Ono jde také o to, jaký budou mít zájem ti další lidé. Člověk vždy musí najít spřízněné duše, které mu budou pomáhat. Třeba s Jaroslavem Brabcem jsem byl na mistrovství světa, staral se tam o mě, byl dobrý a vím, že mi může také hodně dát. Ale vše je ještě předčasné."

Jaké to je pro oštěpaře, když mění manažera? Dotýká se ho to asi docela výrazně, zvláště, když s tím předchozím spolupracoval vcelku dlouhou dobu ...

"Problém s managingem není zas tak velký. Vždy stejně záleží na tom, jakou výkonnost sportovec má. Tam jde spíše o jiné záležitosti. Já se s Honzou znám velice dlouho a prožili jsme spolu spoustu let, takže vím, co pro mě udělal a to samé ví i on. Ale toto řešení je spíše proto, že se Honza cítí dost unavený, myslím, že už to několikrát řekl i médiím. Chtěl by letos skončit, odpočinout si a být s rodinou. Té to také hodně dluží. To je takový základní kámen."

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme