Protinožci šílí, Hewitt je ve finále tenisového Australian Open

Lleyton Hewitt může po 29 letech vybojovat pro pořádající Austrálii titul v mužské dvouhře. V semifinále si ve čtyřech setech 3:6, 7:6, 7:6 a 6:1 poradil s Američanem Andym Roddickem. V neděli vyzve jako posledního soupeře Marata Safina z Ruska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lleyton Hewitt

Lleyton Hewitt | Foto: EPA

"Před půl rokem, možná před tři čtvrtě, jsem se začal na tento turnaj připravovat. Říkal jsem, že udělám všechno pro to, abych si zahrál historicky první večerní mužské finále, a teď tu šanci mám," radoval se Hewitt. První set sice patřil Roddickovi, další dva už byly vyrovnané a rozhodnout je musel tie-break. V nich si Hewitt počínal stejně: výborně returnoval a počáteční bodovou ztrátu otočil ve svůj prospěch. Když za stavu 4:2 na gamy ve třetím setu Roddick poprvé ztratil svůj obávaný servis, znejistěl a jeho největší zbraň ho postupně opustila. Když kazil i vítězné údery, pohyblivému Hewittovi už se nevyrovnal.Australan měl v zádech šílící vyprodané hlediště. Roddickovi až příliš hlasité fandění domácích diváků vadilo. Občas je musel uklidnit, aby se před podáním mohl soustředit. Nakonec mu ani 31 es - oproti čtrnácti Hewittovým - nebylo nic platných. V šestém vzájemném duelu impulzivnímu Australanovi popáté podlehl. "S Andym se nedá hrát rutinní hra, má perfektní servis a často ho mění. Snažil jsem se ho utahat a to se mi dařilo. Když jsem otočil tie-break třetího setu, cítil jsem, že se to zlomilo," uvedl Hewitt, který z nepříznivého stavu 1:3 utekl tříbodovou šňůrou.

Domácí fanoušci při oslavách 100. výročí Australian Open věří, že po triumfu Marka Edmondsona v roce 1976 přijde konečně znovu australský vítěz. Jako poslední je může o jejich sen připravit Safin, který již ve čtvrtek porazil světovou jedničku Švýcara Rogera Federera.

Český tenis bude mít díky šestnáctileté juniorce Nikole Fraňkové zastoupení ve finále Australian Open. S maďarskou spoluhráčkou Agnes Szavayovou v semifinále čtyřhry porazily snadno pár z Tchaj-wanu a jejich posledními soupeřkami budou druhé nasazené Victoria Azarenková z Běloruska a Marina Erakovicová z Nového Zélandu. Fraňková v Melbourne postupem do finále napodobila své krajanky Nicole Vaidišovou s Veronikou Chvojkovou, které loni skončily těsně pod vrcholem.

Americká legenda Martina Navrátilová také živí naději, že do své úctyhodné sbírky přidá již 175. titul ve čtyřhře. V Melbourne jich zatím v deblu posbírala osm, ten poslední v roce 1989. S Maxem Mirným dnes vyhráli čtvrtfinále proti druhé nasazené sourozenecké dvojici Blackových po setech 7:5, 6:4 a v sobotu je čeká semifinále. V něm osmačtyřicetiletá Američanka a o 21 let mladší Bělorus narazí na dalšího deblistu ze Zimbabwe Kevina Ullyetta, jenž tvoří dvojici s Jihoafričankou Liezel Huberovou. Už jisté finále mixu mají po dnešku domácí Australané Scott Draper a Samantha Stosurová.

Výsledky:

Dvouhra muži - semifinále: Hewitt (3-Austr.) - Roddick (2-USA) 3:6, 7:6 (7:3), 7:6 (7:4), 6:1.

Čtyřhra žen - finále: Kuzněcovová, Moliková (6-Rus./Austr.) - Davenportová, Morariuová (15-USA) 6:3, 6:4.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále: Mirnyj, M. Navrátilová (7-Běl./USA) - W. Black, Blacková (2- Zimb.) 7:5, 6:4.

Smíšená čtyřhra - semifinále: Draper, Stosurová (Austr.) - Ram, Martinezová (Izr./Šp.) 7:5, 6:3.

Čtyřhra juniorek - semifinále: Fraňková, Szavayová (6-ČR/Maď.) - Wen Hsin Hsu, I-Hsuan Hwang (8-Tchaj-wan) 6:3, 6:1.

ČTK, Adam Pražák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme