Räikkönen nečekaně slaví titul mistra světa

Finský pilot ferrari Kimi Räikkönen je mistrem světa ve formuli 1. Titul šampiona si zajistil v posledním závodu sezóny, když dokázal triumfovat ve Velké ceně Brazílie. Jen bod za Raikkonenem v konečném pořadí skončili oba jezdci stáje McLaren - včera třetí Španěl Alonso i sedmý Brit Hamilton. Ten tak nevyužil nejvýhodnější pozici před závěrečným podnikem sezóny, kdy vedl celkové pořadí o čtyři body a startoval z první řady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen | Zdroj: ČTK

Na potvrzení trimufu ale musel Kimi Räikkönen čekat až do večerních hodin. Mezinárodní automobilová federace totiž zkoumala podezřele chladné palivo u jezdců stájí BMW Sauber a Williams. Nakonec se ale komisaři rozhodli piloty Nica Rosberga a Roberta Kubicu nepotrestat. V opačném případě by se Lewis Hamilton posunul ze sedmého místa na čtvrté a světovým šampionem by se býval stal on. K zisku vítězství mu stačilo skončit do pátého místa. McLaren se proti rozhodnutí okamžitě odvolal. Nyní záleží na tom, zda odvolací soud FIA odvolání stáje přijme.

Raikkonen nakonec využil problémů s převodovkou Lewise Hamiltona a pomalé jízdy Fernanda Alonsa. Ale nechybělo mnoho a porazil ho týmový kolega Felipe Massa. V tom případě by celkově vyhrál nakonec v cíli třetí Alonso.

Největší adept na titul Brit Lewis Hamilton z McLarenu, který měl před posledním závodem na Alonsa čtyři body a na Räikkönena dokonce sedm bodů náskok, poslední krok nezvládl. Nevydařil se mu start, navíc ho v průběhu závodu dvakrát zradila převodovka, což po závodu potvrdil týmový šéf Ron Dennis. Brit dojel nakonec sedmý a celkově skončil druhý.

Závod na okruhu Interlagos začal dramaticky. Massa sice udržel vedoucí pozici, ale Hamiltonovi se start z druhého místa vůbec nepovedl a propadl se až na čtvrtou příčku. Za Brazilce se dostal Räikkönen, Alonso se protlačil před svého stájového kolegu z McLarenu na třetí místo.

K dalšímu nečekanému obratu průběhu Velké ceny Brazílie došlo v šestém kole, kdy Hamiltonovi náhle přestalo jet auto a Brit se propadl až na osmnácté místo. Nakonec stihl dojet na sedmé pozici.

Zhruba dvacet okruhů před cílem už bylo jasné, že Hamilton ztrátu nedožene a boj o titul se zúžil na dva jezdce: Alonsa a Räikkönena. Pořadím ale mohl ještě zamíchat Massa. Brazilec měl jako vedoucí muž závodu trumfy v rukách a jen se čekalo, jak pomůže Finovi do čela a k titulu. Došlo k tomu osmnáct kol před cílem, kdy se po zastávce v boxech Räikkönen dostal před svého stájového kolegu.

Räikkönen tak vyhrál nejdramatičtější ročník za posledních 21 let, navíc nečekaně z celkového třetího místa před posledním závodem. Potřetí za sebou padlo rozhodnutí v seriálu až při Velké ceně Brazílie, závěrečném závodu sezony. Loni i předloni triumfoval Alonso. Vicemistr světa z let 2003 a 2005 Raikkönen se tak stal úspěšným nástupcem sedminásobného šampiona Michaela Schumachera ve stáji v rudých barvách

VC Brazílie:

1. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:28:15,270 (průměrná rychlost: 207,973 km/h), 2. Massa (Braz./Ferrari) -1,493, 3. Alonso (Šp./McLaren) -57,019, 4. Rosberg (Něm./Williams) -1:02,848, 5. Kubica (Pol./BMW) -1:10,957, 6. Heidfeld (Něm./BMW) -1:11,317, 7. Hamilton (Brit./McLaren), 8. Trulli (It./Toyota), 9. Coulthard (Brit./Red Bull), 10. Nakažima (Jap./Williams) všichni -1 kolo

Konečné pořadí:

1. Räikkönen 110 bodů, 2. Hamilton 109, 3. Alonso 109, 4. Massa 94, 5. Heidfeld 61, 6. Kubica 39, 7. Kovalainen (Fin./Renault) 30, 8. Fisichella (It./Renault) 21, 9. Rosberg 20, 10. Coulthard 14

Pohár konstruktérů:

1. Ferrari 204, 2. BMW 101, 3. Renault 51, 4. Williams 33, 5. Red Bull 24, 6. Toyota 13

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme