Rok 2010 ve sportu očima Miroslava Augustina

Rok 2010 přinesl nejen olympijské triumfy Martiny Sáblíkové, fotbalový či hokejový šampionát, ale samozřejmě také tisíce dalších sportovních akcí, soutěží, výsledků a událostí. Zkusme vybrat alespoň pár těch nejdůležitějších a nejzajímavějších.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportovní redakce Radiožurnálu a Vladimír Vácha

Sportovní redakce Radiožurnálu a Vladimír Vácha | Foto: Jan Rosenauer

Usilovaly o to celé generace, až nakonec musel přijít synek, tedy synek s velkým Es. Od roku 1962, kdy se pořádal první veslařský světový šampionát, přivezli čeští závodníci desítky medailí, ale titul mistra světa v olympijské disciplíně jako by nikomu nebyl souzen. Až 6. listopadu Ondřej Synek toto prokletí zlomil.

Není jediným s českým pasem, kdo se stal v tomto roce králem svého odvětví. Třeba cyklokrosu dominoval Zdeněk Štybar. Ale Češi se dokázali pořádně zviditelnit i v míčových sportech. Filip Jícha patřil znovu mezi nejlepší házenkáře a tenista Tomáš Berdych po několika letech náznaků si konečně svým wimbledonským finále řekl o hluboký úklon soupeřů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Augustin připomíná další významné sportovní události roku 2010

Na prvé místo ve světě se nečekaně vyšvihla nejvyšší domácí hokejová soutěž. Nikoli úrovní, byť si říká ‚liga mistrů světa‘, ale svými skandály, hlavně rekordními odpočty bodů některým klubům. Snad poprvé tak v souboji o věrohodnost a prestiž prohrála s domácím fotbalovým rivalem, přestože i letos by vám na spočítání neuvěřitelných či nepochopitelných výroků sudích v Gambrinus lize nestačily prsty na končetinách rodiny Simpsonových.

Na rozdíl od fotbalistů jednoho moravského klubu však rozhodčí na detektor lži zatím chodit nemusí. Každopádně v českém fotbale letos nikoho lovit kapříky nepřistihli, zato v hokeji byla s údajnou korupcí spojována osoba, u níž by to nečekal vůbec nikdo - legenda této hry Jaroslav Holík.

I ve sportu už pomalu jde o peníze až v první řadě, jenže v tom českém se jich nedostává. Na snížení dotací od Sazky doplácejí především malé svazy, a tak některé z nich omezují zahraniční starty svých reprezentantů. Ovšem funkcionářské zastoupení na zimních olympijských hrách ve Vancouveru, zvláště pak v Českém olympijském domě bylo skutečně mimořádné.

K mimořádné události došlo i ve světovém golfu. První sportovec, který vydělal přes miliardu dolarů, Tiger Woods poprvé ve své patnáctileté profesionální kariéře nevyhrál ani jeden turnaj PGA Tour.

Miroslav Augustin | Foto: Khalil Baalbaki

Fakt, že vítěz nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France má problémy s dopinkem, naopak věcí mimořádnou už hezký čas není, a Contadorovu vysvětlení, že za pozitivní nález může kontaminované maso, věří jen v jeho zemi. Mimochodem Španělé, v posledních letech na sportovištích tak úspěšní, ani letos nenašli odvahu rozkrýt všechny zúčastněné ve svých rozsáhlých dopingových programech. I když, zlé jazyky tvrdí, že je rozkryli, ale nezveřejnili.

A stejně tak se asi nedozvíme, zda Kataru přidělila Mezinárodní fotbalová federace světový šampionát skutečně jen proto, že nabídl nejlepší podmínky. Máme jen jednu jistotu - na rozdíl od jiných výběrových řízení v tomto případě si žádný Čech určitě nepřilepšil. Ve vrcholném orgánu světového fotbalu totiž našeho krajana neobjevíte

ZPĚT NA ROK VE SPORTU

Miroslav Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme