Roman Kresta dojel sedmý, vyhrál Colin McRae

Roman Kresta udržel v závěrečné etapě extrémně náročné Safari rallye výborné sedmé místo a pro mladoboleslavský tým Škoda Motorsport získal tři body do Poháru konstruktérů. Zisk škodovek v pořadí značek zvýšil Kresta po svém životním výkonu se spolujezdcem Janem Tománkem na osm bodů, protože obě posádky Citroenu ani celkově šestý Francouz Gilles Panizzi s peugeotem nebodovali. Český tým se tak posunul o bod před Mitsubishi a je čtvrtý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krestova Octavia

Krestova Octavia | Zdroj: ČTK

Osmý závod mistrovství světa v Keni, považovaný za nejtěžší v celém kalendáři automobilových soutěží, vyhrál britský jezdec Colin McRae s fordem. Nejenže po předchozím vítězství na Korsice triumfoval podruhé za sebou, ale celkově vyhrál rekordní 25. závod v kariéře. Před odletem do Afriky se dělil o první místo se Španělem Carlosem Sainzem a Tommim Mäkinenem z Finska. S odstupem dvou minut a 50 sekund skončil na keňských cestách druhý Fin Harri Rovanperä s peugeotem před Švédem Thomasem Radströmem s citroenem. V čele šampionátu zůstal i přes vyřazení hned v první páteční erzetě Marcus Grönholm z Finska, McRae však snížil jeho náskok na sedm bodů.

Kresta nabral ztrátu přes 54 minut a rallye dokázal dokončit jako jeden z mála. Z 48 startujících aut dorazilo do cíle jen třináct. Technické potíže potkaly vedle Grönholma i další jezdce světové špičky Mäkinena, Sainze, mistra světa Brita Richarda Burnse, Francouze Francoise Delecoura, vypadl Armin Schwarz z Německa, jenž byl loni třetí se škodovkou. Kresta dovezl do cíle jedinou ze tří octavií. Toni Gardemeister z Finska odstoupil dvacet kilometrů před cílem první etapy s poškozeným levým zadním kolem, ambiciózní jízda Švéda Kennetha Erikssona vzala za své v sobotu po sedmé rychlostní zkoušce, protože jeho vůz zastavila zničená poloosa.

Výsledky: 1. C. McRae (Brit./Ford) 7:58:28,0, 2. Rovanperä (Fin./Peugeot) -2:50,9, 3. Radström (Švéd./Citroen) -18:38,6, 4. Märtin (Est./Ford) -21:28,0, 5. Loeb (Fr./Citroen) -21:48,1, 6. Panizzi (Fr./Peugeot) -31:41,0, 7. Kresta (ČR/Škoda) -54:38,1, 8. Kankkunen (Fin./Hyundai) -1:11:31,5, 9. A. McRae (Brit./Mitsubishi) -1:17:13,2, 10. Singh (Malaj./Proton) - 2:29:27,2. Pořadí MS po osmi závodech: 1. Grönholm (Fin./Peugeot) 37, 2. C. McRae (Brit./Ford) 30, 3. Sainz (Šp./Ford) 23, 4. Panizzi 21, 5. Burns (Brit./Peugeot) 19, 6. Rovanperä 18, ...14. Gardemeister (Fin./Škoda) 2, 15. Eriksson (Švéd./Škoda) 1. Pohár konstruktérů: 1. Peugeot 83, 2. Ford 69, 3. Subaru 35, 4. Škoda 8, 5. Mitsubishi 7, 6. Hyundai 6.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme