Rusové posledními čtvrtfinalisty, Řecko bez bodu

Ruská fotbalová reprezentace poprvé od rozpadu Sovětského svazu překročila práh základní skupiny na velkém turnaji. Na EURU porazili v přímém souboji o postup v posledním zápase skupiny "D" Švédsko 2:0 a mezi nejlepších osm mužstev turnaje se tak probojovali ze druhého místa. Jejich soupeřem bude v sobotu v Basileji vlast jejich reprezentačního trenéra Guuse Hiddinka, tedy Nizozemsko. Ve druhém utkání neudrželi obhájci titulu z Řecka poločasové jednobrankové vedení a prohráli ve svém posledním vystoupení na turnaji 1:2 se Španělskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Širokov a Zlatan Ibrahimovič

Roman Širokov a Zlatan Ibrahimovič | Zdroj: ČTK

Rusko - Švédsko 2:0 (1:0)

Na stadionu Tivoli Neu v Innsbrucku se mělo objasnit složení poslední čtvrtfinálové dvojice. Švédové, kterým stačila k postupu i remíza, se nemohli dostat do tempa a toho hbitě využili ruští fotbalisté. Nápaditými kombinacemi se dostávali až před branáře Isakssona, kterého ale překonali až ve 25. minutě. Svou druhou branku na turnaji vstřelil útočník moskevského Spartaku Pavljučenko. Jeden z nejvytíženějších brankářů předchozích kol Akinfejev se v první půli příliš nezapotil. Ale v 27. minutě měl při hlavičce Larsona štěstí, protože orazítkovala jen břevno.

Do druhé půle nastoupili reprezenatnti Tre Kronor, kteří na třech předchozích šampionátech pokaždé postoupili ze skupiny, o něco aktivněji. Ale v 50. minutě zmrazil jejich snažení rychlý brejk. Na jeho konci stál Aršavin, který bez zaváhání přidal druhý gól. Útočník Zenitu Petrohrad se představil na letošním mistrovství Evropy vůbec poprvé po odpykání dvouzápasového trestu z kvalifikace. Do konce zápasu už branka nepadla, a tak se ruská sborná mohla radovat z postupu.

Kouč Guus Hiddink si tak nezkazil výbornou bilanci na velkých fotbalových akcích. Na mistrovství Evropy nebo světa postupně vedl rodné Nizozemsko, Jižní Koreu, Austrálii a pokaždé dokázal postoupit ze základní skupiny.

Branky: 25. Pavljučenko, 50. Aršavin. Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Verstraeten (všichni Belg.). ŽK: Semak, Aršavin, Kolodin - Isaksson, Elmander. Diváci: 30.772

Rusko: Akinfejev - Aňukov, Ignaševič, Kolodin, Žirkov - Semak, Zyrjanov, Semšov, Biljaletdinov (66. Sajenko) - Aršavin, Pavljučenko (90. Bystrov). Trenér: Hiddink

Švédsko Isaksson - Stoor, Mellberg, Hansson, Nilsson (79. Allbäck) - Elmander, Svensson, Andersson (56. Källström), Ljungberg - Ibrahimovic, H. Larsson. Trenér: Lagerbäck

Řecko - Španělsko 1:2 (1:0)

V Salcburku dal španělský kouč Luis Aragonés šanci hráčům z lavičky, naopak opory dostali volno před nedělním čtvrtfinálovým zápasem s Itálií. Přesto Španělé první půli měli míč na svých kopačkách častěji, ale jejich převaha v poli větší šance nepřinesla. Tři minuty před koncem poločasu nečekaně udeřili Řekové. Po Karagunisově přímém kopu se hlavou prosadil Charisteas.

I po změně stran se nic nezměnilo. Španělský tlak vyvrcholil po hodině hry, když De la Red propálil Nikopolidise. Poté se utkání vyrovnalo a bezstarostný fotbal přinesl spoustu vzruchu před oběma brankami. Třetí vítězství ve skupině zařídil dvě minuty před koncem hlavičkou kanonýr Mallorky Güiza.

Branky: 42. Charisteas - 61. De la Red, 88. Güiza. Rozhodčí: Webb - Cann, Mullarkey (všichni Angl.). ŽK: Karagunis, Vyntra - Güiza, Arbeloa. Diváci: 31.063.

Řecko: Nikopolidis - Vyntra, Kyrgiakos (62. Antzas), Dellas, Spyropulos - Salpigidis (86. Janakopulos), Basinas, Katsuranis, Karagunis (74. Tziolis) - Charisteas, Amanatidis. Trenér: Rehhagel.

Španělsko: Reina - Arbeloa, Albiol, Juanito, Navarro - García, Xabi Alonso, De la Red, Iniesta (58. Cazorla) - Fábregas - Güiza. Trenér: Aragonés

Skupina D:

1.Španělsko 3 3 0 0 8:3 9
2.Rusko 3 2 0 1 4:4 6
3.Švédsko 3 1 0 2 3:4 3
4.Řecko 3 0 0 3 1:5 0

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme