Ruští biatlonisté dopovali

Mezinárodní biatlonová unie potvrdil doping třech ruských sportovců, kteří se měli účastnit mistrovství světa v Jižní Koreji. V předvečer začátku šampionátu v Pchjongčchangu svaz zveřejnil i vzorky takzvaného B testu. Ten potvrzuje, že Dmitrij Jarošenko, Jekatěrina Jurijevová a Albina Achatová používali zakázané podpůrné látky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopující ruský biatlonista Dmitrij Jarošenko

Dopující ruský biatlonista Dmitrij Jarošenko | Zdroj: ČTK

Trio ruských biatlonistů bylo pozitivně testováno na přítomnost nepovolených látek v těle už v prosinci při závodu Světového poháru ve švédském Östersundu. Výsledky testu nyní potvrdil i Antidopingový výbor ve švýcarském Lausanne.

Prezident Mezinárodní biatlonové unie Anders Besseberg už všechny zúčastněné sportovce odsoudil. Konkrétní povahu zakázané látky ale neprozradil.

Podle ruské agentury Itar Tass už všichni tři sportovci opustili velice silný ruský reprezentační tým v Jižní Koreji. Jejich dalším osudem se nyní bude zabývat disciplinární výbor Mezinárodní biatlonové unie. Triu biatlonistů hrozí diskvalifikace od dvou do čtyř let a také zákaz startu na olympiádách v kanadském Vancouveru v roce 2010 i ruském Soči o čtyři roky později.

Dopující ruská biatlonistka Jekatěrina Jurjevová | Foto: ČTK/AP

Disciplinární výbor přezkoumá i výsledky letošního Světového poháru, jehož ženskou část dosud vedla Jurijevová. V Koreji měla obhajovat zlatou medaili z vytrvalostního závodu. Achatovové patřila v celkovém pořadí Světového poháru šestá příčka a několikanásobný medailista z individuálních závodů tohoto seriálu Jarošenko byl tradičním členem ruských štafet.

V ruském biatlonu nejde o první podobný případ, prezident Mezinárodní biatlonové unie Anders Bessberg v Koreji označil odhalené použití dopingu za pouhou špičku ledovce: "Čelíme systematickému dopingu ve velkém rozsahu v jednom z nejsilnějších týmů na světě."

Dopující ruská biatlonistka Albina Achatovová | Foto: ČTK/AP

Přečtěte si také:
Umělé osvětlení pro závody v biatlonu v Obersdorfu
Servis pro naše biatlonisty na MS
Německá televize se omluvila za obvinění z dopingu
Biatlonové zlato putuje do Ruska
České biatlonistky skončily ve čtvrté desítce, Ruska Pylevová měla pozitivní dopingový test

Lenka Kabrhelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme