Rychlobruslařka Novotná 6. na krátké dráze

Kateřina Novotná obsadila na olympijských hrách v Turíně po pádu ve finále B šesté místo v závodu na 500 metrů na krátké dráze. Zvítězila Číňanka Wang Meng před Bulharkou Jevgenií Radanovovou a Anouk Leblancovou-Boucherovou z Kanady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Novotná

Kateřina Novotná | Foto: AFP

Ve čtvrtfinálové jízdě zvládla Novotná po startu z vnitřní dráhy úvodní tlačenici, dostala se do vedení a první místo udržela až do cíle. Zvítězila v čase 45,596 sekundy před Kanaďankou Kalynou Robergeovou, která postoupila spolu s ní. Novotná se tak dostala do semifinále a tudiž mezi devět nejlepších.

Favorizovaná korejská rychlobruslařka Čin Son-ju, kterou odborníci považovali za medailovou aspirantku, dojela s velkým odstupem třetí. Poslední v této čtvrtfinálové jízdě byla Juka Kaminová z Japonska.

V pětičlenné úvodní semifinálové jízdě sice byla jednadvacetiletá česká reprezentantka po startu poslední, ale posléze předstihla Britku Sarah Lindsayovou a probojovala se do finále B. V případě posledního pátého místa v tomto semifinále by jí automaticky připadla konečná devátá pozice.

Ve finále B i přes pád dojela Novotná třetí a celkově tak sedmá. O jednu pozici vpřed se posunula po diskvalifikaci Číňanky Fu Tchien-jü ve finále A. Zvítězila Číňanka Wang Meng před Bulharkou Jevgenií Radanovovou a Anouk Leblancovou-Boucherovou z Kanady.

Jednadvacetiletá Novotná se tak stala šestou shorttrekařkou olympijského závodu a postarala se o nejlepší český výsledek v historii. Závodnice z Benátek nad Jizerou přitom po příjezdu do Itálie nemohla několik dnů trénovat kvůli zablokované krční páteři.

Ženy - 500 m:)

Finále A: 1. Wang Meng (Čína) 44,345, 2. Radanovová (Bul.) 44,374, 3. Leblancová-Boucherová (Kan.) 44,759, Fu Tchien-jü (Čína) diskvalifikována.

Finále B: 1. Robergeová (Kan.) 46,605, 2. Capursová (It.) 46,899, 3. Novotná (ČR) 55,378, 4. Baverová (USA) 55,689.

Ivana Paulová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme