Martin Fuksa je mistrem Evropy. Ve finále kilometru těsně udolal Brendela

Kanoista Martin Fuksa je podruhé v kariéře mistrem Evropy na olympijském kilometru. V těsném finiši na šampionátu v Bělehradě porazil o 87 tisícin sekundy olympijského vítěze Sebastiana Brendela z Německa. Na medaili naopak na této trati nedosáhl kajakář Josef Dostál, který skončil pátý.

Tento článek je více než rok starý.

Bělehrad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlostní kanoista Martin Fuksa

Martin Fuksa | Foto: Murad Sezer | Zdroj: Reuters

Pětadvacetiletý Fuksa potvrdil letošní suverenitu a tradičnímu rivalovi Brendelovi, který na kilometru vyhrál OH v Londýně i v Riu, oplatil porážku z loňského mistrovství světa v Račicích. V této disciplíně navázal na pět let starý evropský titul ze šampionátu v Portugalsku.

Špatný den Špicara s Havlem. Kajakáři jeli dvě semifinále během půl hodiny, v obou vypadli

Číst článek

Brendel, jenž obvykle spoléhá na svůj drtivý finiš, tentokrát zvolil jinou taktiku a přetahoval se s Fuksou o vedení po celý průběh trati. Ostatním soupeřům záhy ujeli. V polovině byl těsně vepředu český kanoista, 250 metrů před cílem vedl o půl sekundy Brendel. Ve finiši měl ale tentokrát více sil Fuksa a díky kopnutí lodi proťal cílovou fotobuňku jako první.

Další šanci na zlato bude mít Fuksa v neděli, kdy bude usilovat o šestý evropský titul za sebou na pětistovce. Dnes ho ještě čekají rozjížďky doplňkové dvoustovky.

Trojnásobný olympijský medailista Dostál ve finále kilometru začal hodně pomalu a zrychlení ve druhé polovině závodu na lepší než páté místo nestačilo. Na vítězného obhájce titulu Fernanda Pimentu z Portugalska ztratil přes čtyři sekundy, od cenného kovu ho dělily zhruba dvě sekundy. Také Dostál bude v neděli závodit na pětistovce, na které je úřadujícím mistrem světa.

Kajakářka Kožíšková zopakovala čtvrtá místa z loňského mistrovství Evropy v Plovdivu a předloňského šampionátu v Moskvě, která jsou jejími nejlepšími výsledky na kontinentálním šampionátu. Od medaile ji dělily více než dvě sekundy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme