Sáblíková kraluje českému sportu

Královnou českého sportu za rok 2007 je rychlobruslařka Martina Sáblíková. V nejtěsnějším souboji historie porazila v novinářské anketě atletku Barboru Špotákovou jen o 32 bodů. Ženskou nadvládu podtrhla třetím místem lyžařka Šárka Záhrobská.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlobrusařka Martina Sáblíková na Mistrovství Evropy 2008

Rychlobrusařka Martina Sáblíková na Mistrovství Evropy 2008 | Zdroj: ČTK

Prvního a třetího sportovce dělilo po hlasování 158 novinářů pouze 41 bodů, mezi druhým a třetím místem je dokonce rozdíl pouze devět bodů.

Rok 2007 byl z pohledu českých sportovců výjimečný a stejně výjimečné jsou také výsledky ankety. Vůbec poprvé obsadily první tři příčky ženy. Dvacetiletá Martina Sáblíková je navíc nejmladší vítězkou od triumfu tehdy devatenáctileté výškařky Mileny Rezkové v roce 1969.

Sáblíková se kvůli právě probíhajícímu mistrovství Evropy v Rusku nemohla vyhlášení zúčastnit. Prostřednictvím telefonátu přímo z Kolomny pozdravila diváky a poděkovala trenérovi a rodičům.

"Je to pro mě pocta být vítězkou v České republice. Jsem ráda, že se rychlobruslení dostává mezi lidi, protože si to trenér moc přál. A těší mě, že jsem to právě já, kdo dostal tento sport do popředí."

Výsledky nebyly nikdy těsné tak jako letos. Rozdíl mezi prvním a třetím místem byl pouhých 41 bodů. A jen potvrdil, jak obtížné bylo tentokrát tipovat vítěze. Také proto byla nakonec druhá oštěpařka Barbora Špotáková mimořádně napnutá:

" Určitě, už jsem startovala na třetí místo, napětí bylo obrovský, skoro mdloby."

Zajímavostí ankety je také počet žen v první pětici. Mezi zástupkyně nežného pohlaví se dostal pouze atlet Roman Šebrle. Nejslavnější český desetibojař, který ve finálové desítce nechyběl od roku 2000, skončil tentokrát čtvrtý.

Už jsem tady za osm let děkoval úplně všem, takže ještě jednou všem děkuji a slibuji, že se budu příští rok ještě trochu víc snažit, abych třeba šel i později a doufám, že mi to vyjde."

Pátá skončila běžkyně na lyžích Kateřina Neuumannová. Cenu za sportovní výkony převzala s největší pravděpodobností naposledy, i když si ještě jedno procento na návrat ponechala:

"99 procent říkám proto, že už jsem se v životě naučila, že nikdy nic není definitvní a nikdy se nemá říkat nikdy. Ale jinak jsem si pořád jistá, že už závodit nebudu."

Za Neumannovou se v hvězdně obsazeném finále umístili fotbalisté Petr Čech a Marek Jankulovski, tyčkařka Kateřina Baďurová, hokejista Jaromír Jágr a biatlonista Michal Šlesingr.

Nejlepším kolektivem jsou čeští fotbalisté do dvaceti let. Mezi juniory zvítězil moderní pětibojař Ondřej Polívka a mezi legendy vstoupil poprvé v historii ankety hned celý tým - konkrétně hokejoví mistři světa z roku 1947.

Výsledky:

Jednotlivci:

1. Sáblíková (rychlobruslení) 1268 bodů, 2. Špotáková (atletika) 1236, 3. Záhrobská (sjezdové lyžování) 1227, 4. Šebrle (atletika) 1098, 5. Neumannová (běh na lyžích) 875, 6. Čech 761, 7. Jankulovski (oba fotbal) 566, 8. Baďurová (atletika) 552, 9. Jágr (hokej) 503, 10. Šlesingr (biatlon) 481

Týmy:

1. fotbalisté Česka do 20 let 406, 2. fotbalisté Česka 270, 3. fotbalisté Slavie Praha 219

Alena Benešová, Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme