Sáblíková vytvořila rekord, ale medaile jí těsně unikla

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková sahala při své první účasti na olympijských hrách po medaili, ale nakonec na ni nedosáhla. Na její nejsilnější olympijské trati, která měří 5000 metrů, chybělo české juniorce 81 setin sekundy, aby se podělila o bronz s Kanaďankou Klassenovou. Sáblíkové může být útěchou, že na nepříliš rychlém turínském oválu časem 7:01,38 sekundy vylepšila svůj vlastní juniorský světový rekord.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Rychlobruslařka Martina Sáblíková | Zdroj: ČTK

Subtilní Češka nastoupila k předposlední rozjížďce závodu, dvojici vytvořila s Kanaďankou Cindy Klassenovou, která dokázala získat medaili v každém z předchozích čtyř turínských olympijských závodů. Zámořská závodnice hned od začátku nasadila vysoké tempo a česká vytrvalkyně, jíž by možná nejlépe vyhovovala ještě delší než pětikilometrová trať, za ní v některých fázích závodu zaostávala téměř až o půlku čtyřsetmetrového okruhu. Postupně však začala osmnáctiletá Sáblíková, která měla v minulých dnech problémy se stehenním svalem, náskok Klassenové stahovat a v cíli za ní zaostala o necelou jednu sekundu.

Jak Klasenová, tak Sáblíková dojely docíle rychleji než všechny závodnice před nimi, a tak se česká rychlobruslařka ocitla na druhém místě. Na startu byly připraveny poslední dvě ženy, a tak bylo jasné, že Sáblíková dosáhne nejlepšího olympijského umístění v dějinách českého rychlobruslení.

Radost z medaile si však první ženská vlajkonoška české zimní olympijské výpravy neužila. Clara Hughesová z Kanady a německá reprezentantka Claudia Pechsteinová totiž zajely dva nejrychlejší časy večera a rozdělily si dva nejcennější kovy. Hughesová brala zlato, Pechsteinová stříbro, alespoň bronz zbyl na Klassenovou a Martina Sáblíková obsadila nepopulární čtvrtou pozici.

Rychlobruslení - ženy (5000 m):

1. Hughesová (Kan.) 6:59,07, 2. Pechsteinová (Něm.) 7:00,08, 3. Klassenová (Kan.) 7:00,57, 4. Sáblíková (ČR) 7:01,38 - juniorský světový rekord, 5. Anschützová-Thomsová (Něm.) 7:02,82, 6. Grovesová (Kan.) 7:03,95, 7. Raneyová (USA) 7:04,91, 8. Haugliová (Nor.) 7:06,08, 9. Groenewoldová 7:11,32, 10. Kleibeukerová (obě Niz.) 7:12,18.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme