Šampionát podle Guta

Letošní hokejové mistrovství světa už je minulostí a již třetí české zlato v řadě asi oslavují jen ti nejvytrvalejší. Než se ale šampionát definitivně stane kořistí historiků a statistiků, je čas na malé ohlédnutí. A kdo jiný by byl povolanější než předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČRo: Otázka dalo by se řící zahřívací, jaké dojmy jste si z Německa přivezl?

Gut: Ty dojmy jsou ohromné. Za prvé třetí titul mistrů světa v řadě, za druhé výkony našich hokejistů zejména v závěru turnaje, kdy dokázali otočit zápasy, když ten poslední s Finy by se dal už považovat za skoro ztracený. Ale silná vůle našeho týmu dokázala zvrátit jeho průběh.

ČRo: Říkáte otáčet zápasy, v těch chvílích se ale asi velká část fanoušků potýkala s hrozícím infarktem. Jak to bylo u Vás, přeci jenom datem narození patříte již k pamětníků? Nepokoušeli se o Vás chvílemi mrákoty?

Gut: To zrovna ne, ale je pochopitelné, že jsem zápasy velmi prožíval. Stejně jako když jsem ještě hrál nebo trénoval. Jediný rozdíl je, že zatímco jako hráč i trenér jsem mohl vývoj zápasu alespoň částečně ovlivnit, na tribuně jsem bezmocný. Je to příšerné, ale zároveň jsem nesmírně šťastný, že máme takové úspěchy v poslední fázi mé sportovní kariéry.

ČRo: Šampionát v Německu provázela celá řada nepřesností, ať již v organizační stránce nebo v technickém zabezpečení. Jak moc velkou pozornost jste celé organizaci věnoval, přeci jenom podobný úkol nás čeká za necelé tři roky...

Gut: Já si hlavně myslím, že Češi byli v organizaci podobných podniků vždy velmi dobří a já jsem čekal, že Němci na tom budou podobně. Bohužel se mé předpoklady nevyplnili, ale to nás nemohlo vyvést z míry. Byla tam řada nedostatků i směrem k naší výpravě, ale dokázali jsme se přes ně přenést. A možná i právě proto, že jsme to dokázali, dopadl šampionát, tak jak dopadl.

ČRo: Objevily se ale hlasy, které podobné incidenty připisovaly spíše úmyslu než náhodě. Nakolik jsou podle Vás podobné spekulace oprávněné?

Gut: Úmysl bych v tom rozhodně nehledal, ale ty nedostatky tam byly a nedaly se přehlédnout.

ČRo: A jaké poučení jste si jako jeden z organizátorů šampionátu v roce 2004 z Německa odnesl?

Gut: Aby se nestávaly podobné maličkosti, které se nikomu nelíbí a které byly v Německu časté. Ale já jsem přesvědčen, že u nás jsme natolik organizačně na výši, že se zkrátka nestanou.

ČRo: V Německu ale česká výprava nebojovala pouze na ledě. Velmi líté bitvy jste asi musel svést i u zeleného stolu, kde jste vyjednával výměnu pořadatelství šampionátu v roce 2003 s Finy za termín o rok později. Jak moc těžké bylo vyhrát tuto bitvu?

Gut: Já si mylsím, že průběh jednání plně reflektoval pozici českého hokeje ve světě. Ukázalo se, že naše síla je i v diplomacii. Dokázali jsme se dohodnout s řadou lidí a nakonec ani nemuselo dojít k žádnému hlasování. Osobně si myslím, že roční odklad je pro nás jediná šance, jak šampionát přivést do Prahy, protože za stávajících podmínek by se to do roku 2003 nezvádlo.

ČRo: Česká republika ale z těchto jednání přeci jenom nevyvázla tak úplně lehce. Šampionát se musí konat ve dvou městech, ale hlavně do konce října musíte předložit garance, že v Praze vyroste nová hala. Jak moc náročná jednání na tomto poli Vás ještě čekají?

Gut: Teď právě musíme spolu s finským investorem vše vyřešit tak, abychom od něj koncem října mohli dostat záruky, že halu dokončí v termínu.

ČRo: Zřejmě Vás tedy nečeká zrovna idylická dovolená. Strávíte celé léto jednáním?

Gut: Samozřejmě, dokud nedostaneme potřebné dokumenty do ruky, tak zkrátka neustoupím a budu pořád bojovat. Myslím si ale, že je to na dobré cestě. Zatím mi sice jenom slibovali, ale teď už to musí dokázat.

Jan Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme