Šárka Kašpárková se po mateřství vrací k závodění

Veselá maminka se širokým úsměvem, tak se do kolotoče atletiky vrací trojskokanská mistryně světa z Athén 1997 a česká Atletka roku 1998 Šárka Kašpárková. Těhotenství, které se loni v červnu proměnilo v mateřství, jí očividně prospělo. Chce to využít i ve svém sportovním návratu - o víkendu se v Karlsruhe opět rozběhne v trojskokanském sektoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Kašpárková

Šárka Kašpárková

Kašpárková měla startovat už minulý týden v Bratislavě, kvůli bolesti lýtka ale návrat odložila. "Není to vážné, jen jsem nechtěla riskovat zranění," uklidňuje sebe i fanoušky Kašpárková, která se závodní atmosféry nemůže dočkat. "Moc se těším. Mrazení v zádech bylo po Novém roce hodně intenzivní," přiznává.

Kašpárková loni v červnu přivedla na svět dceru Terezku, kterou má se svým koučem Michalem Pogánym. Ač v té době překročila třicítku, vyhlásila, že se chce k atletice vrátit.

Už v srpnu začala s lehkým tréninkem, v říjnu přiostřila. "Na návrat jsem myslela hned od Sydney. Udržovala jsem se proto celé těhotenství. Činkami, aerobikem, výlety do přírody," vyjmenovává Kašpárková. "Vklouzla jsem tak do stejného rytmu jako dřív."

Něco je ale přece jiné. Po devíti letech v kolotoči se díky těhotenství a půlročnímu mateřství cítí zdravá, odpočatá a správně nažhavená. "Jen jsem si musela odpustit maminkovské zlozvyky. V těhotenství jsem se vůbec neomezovala v jídle, baštila jsem všechno. Sladké, slané, kila jen letěla," přiznává. To je pryč.

Pro sezonu si Kašpárková klade postupné cíle. "Teď se chci otestovat a ve Vídni zaútočit na finále." K tomu ale musí skočit limit 13,95 metru. Možnost ke zdolání této hranice bude mít Kašpárková v pěti až sedmi závodech. "Jsem dobře připravená," naznačuje, že by to pro ni neměl být problém. Ostatně jako jedna z mála na světě má v tabulkách výkon přes patnáct metrů.

Pokud se ke skokům z minulosti přiblíží, měla by útočit na cenné kovy. "Medaili bych letos chtěla. Ale Mnichov mi pro tyto plány připadá reálnější," připomíná Kašpárková srpnový šampionát pod otevřeným nebem, na kterém bude obhajovat titul vicemistryně Evropy z Budapešti 1998. Tam jako jedna z mála uspěla a stala se českou Atletkou roku.

Světový trojskok podle ní za rok a půl, kdy byla mimo, nikam neposkočil. V tom vidí svou velkou výhodu. "Stále jsou v trojskoku dvě velké závodnice, které ale neutekly jako třeba tyčkařky." Kašpárková si troufá, že jim zatopí. "Po mateřské se vrátila řada atletek. A jejich výkony byly možná ještě lepší než před dítětem. Doufám, že to potká i mě," věří si.

David Šprincl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme