Šebrle je mistrem světa, Ptáček má stříbro

Dvojnásobnou medailovou radost připravili fanouškům čeští atleti na halovém mistrovství světa v Budapešti. Nejprve vybojoval stříbro tyčkař Adam Ptáček a dvoudenní snažení korunoval zlatem a novým evropským rekordem vícebojař Roman Šebrle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ptáček Adam

Ptáček Adam | Foto: Český atletický svaz

Roman Šebrle se vrátil zpět na trůn pro nejlepšího světového sedmibojaře a překonal navíc o 14 bodů evropský rekord Tomáše Dvořáka. V dramatické koncovce, běhu na 1000 metrů, udolal Šebrle největšího soupeře Bryana Claye z USA a stal se po roce 2001 podruhé v kariéře halovým mistrem světa. Celkem získal 6438 bodů.

Druhý Clay měl ztrátu 73 bodů a třetí Rus Lev Lobodin nasbíral 6203 bodů. Šebrle si překonal osobní maximum o 18 bodů, za světovým rekordem Dana O'Briena zaostal nakonec pouze o 38 bodů.

S medailí Romana Šebrleho se před šampionátem počítalo, o to větší radost panuje v české výpravě po senzačním stříbru tyčkaře Adama Ptáčka. Pro držitele bronzu z juniorského světového šampionátu z roku 1998 v Annecy je to první medaile mezi seniory. Druhé místo přinesl hned první úspěšný pokus na 570 cm.

Třiadvacetiletý Ptáček vybojoval premiérovou medaili v historii světových šampionátů pro českou mužskou tyčku. Závod vyhrál ruský závodník Igor Pavlov, který jako jediný přeskočil 580 centimetrů, třetí skončil Ukrajinec Denis Jurčenko (570).

Dosavadní nejlepší umístění českého tyčkaře v hale se datuje k roku 2001, kdy skončil v Lisabonu Štěpán Janáček osmý.

Česká republika přiveze z HMS kompletní sadu medaili, k Šebrleho zlatu připojil stříbro tyčkař Adam Ptáček, bronz má výškař Jaroslav Bába. Za vítězství inkasuje Šebrle prémii 40.000 dolarů, Ptáček inkasuje odměnu 20.000 dolarů.

Tomáš Fliegl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme