Šéf rozhodčích chce vrátit důvěru v čistotu fotbalu

V Nymburce včera skončil dvoudenní seminář fotbalových rozhodčích před začátkem nejvyšších fotbalových soutěží, 1. a 2. Gambrinus ligy. Absolvovali testy a co říci jim měl i jejich nový šéf, místopředseda svazu, bývalý mezinárodní sudí Milan Brabec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Co kladete rozhodčím a delegátům svazu zvlášť na srdce před pátečním ligovým startem?

"Cíl je jasný. Zvýšení kvality rozhodčích a delegátů, aby se maximálně zvýšila důvěra zainteresovaných i veřejnosti v čistotu fotbalu. Musím vycházet i z věkové struktury rozhodčích. Vypadl jsem na necelé čtyři roky a velice mě překvapilo, že z dvaceti hlavních rozhodčích jich už čtrnáct neznám. Došlo tedy k radikální obměně. Řekl bych, že máme jedny z nejmladších sudí vůbec a z toho je třeba vycházet při práci s nimi."

Můžeme vůbec věřit v úplnou čistotu fotbalu ve společnosti, kde jsou na denním pořádku uplácení, podvody, tunelářství a další nečisté praktiky?

"Je to jeden z bodů, o kterém se diskutuje a na který se špatně odpovídá. Důvěra ale musí být maximální. Fotbal obecně, nejen na úrovni rozhodčích, potřebuje zlepšit image. Zlepšit důvěru, kvalitněji pracovat v oblasti prezentace a propagace fotbalu. V posledních letech se na poli důvěry leccos zlepšilo."

Věříte, že lidé přestanou o zápasech ligy přemýšlet dopředu jako o předem domluvených či ovlivněných?

"To jsou nesmyslné názory. Není to tak. Uplynulý ročník tomu dal za pravdu. V jeho závěru mohly veřejnost i sdělovací prostředky sledovat závěr ligy, kdy výsledky byly důvěryhodné, vyhrávala mužstva, která to nepotřebovala nad týmy, které stále měly o co hrát."

Vidíte tedy už v loňském závěru ligy podstatný krok ke zlepšení?

"Určitě."

Ve funkci místopředsedy svazu jste od 17. června. Co vás v ní už zaskočilo?

"Možná jenom to, že se na veřejnost dostávají informace, které by neměly. Třeba z průběhu jednání výkonného výboru, ze zákulisí, kdo jak hlasoval, a podobně. To si myslím, že není dobré."

Vaše funkce bude velice sledována veřejností a sdělovacími prostředky. Budete dostávat i řadu nepříjemných otázek. Jste na to připraven?

"Ano, musím s tím počítat. Ale to už jsem říkal v době, kdy jsem se ve fotbale pohyboval jako rozhodčí."

A naopak, jaký tlak budete vy vyvíjet na rozhodčí a delegáty při evidentních chybách, které veřejnost odsoudí?

"Je nutné chyby rozdělit. Může se stát ojedinělá chyba v jinak povedeném zápase, nezkušeným sudím, kterých máme dost, se nemusí povést zápas jako celek, to je za prvé. Pak k tomu musí takovým způsobem komise přistoupit a dát takovému sudímu do určité míry ještě šanci. Pakliže dospěje k názoru, že rozhodčí není tak kvalitní, aby řídil dvě nejvyšší soutěže, takový rozhodčí bude muset odejít. A pak za druhé, když komise nebude důvěřovat zkušenému rozhodčímu. Ihned pak musí přijmout rázná nekompromisní opatření."

A co uděláte pro to, aby se naši rozhodčí víc prosadili na mezinárodní scéně. Nejsou tak špatní, aby tam nemohli pískat. Spíš je to otázka nedobré diplomacie v komisi, která o nasazování sudích rozhoduje?

"V současné době máme šest hlavních rozhodčích na mezinárodní listině. Jejich postavení není nejlepší. V 1. skupině nemáme žádného zástupce, ve druhé jsou Liba a Beneš, ve třetí Vidlák, Jára a Puček a ve čtvrté Hlaváč. Důvodů, proč tomu tak je, je víc. A jedním z nejdůležitějších je opravdu diplomacie. A řeknu otevřeně, že to je chyba předchozí komise rozhodčích - vázla komunikace, nevyužívali se možnosti pozvání na semináře a tak dále. Byl jsem teď na Slovensku u pana Marka, člena komise rozhodčích UEFA a po jednáních s ním věřím, že se situace zlepší. Už teď mám radost z toho, že delegaci na kvalifikaci MS Polsko - Norsko dostal Liba a na mistrovství světa sedmnáctiletých do Trinidadu pojede Beneš."

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme