Semifinálové utkání mezi Německem a Itálií doprovází slovní přestřelky

Už dnes pozdě večer budeme znát jméno prvního finalisty fotbalového mistrovství světa. Do výkopu zápasu mezi domácími Němci a Itálií ještě zbývá několik hodin, ale emoce mezi oběma tábory už planou naplno. Vzduchem létají slovní šťouchance i špatně skrývané provokace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luca Toni a Francesco Totti

Luca Toni a Francesco Totti | Foto: AFP

Jako první vytáhnul stavidla ostřejších slov německý týdeník Der Spiegel. Ten současnou generaci italských reprezentantů nazval "slizouny a maminčinými mazánky." Vedení Spiegelu vzápětí článek stáhlo a omluvilo se za něj, i když já osobně bych se po vlastní zkušenosti s hráči squadry azzury pod tenhle názor celkem podepsal.

Italské fotbalisty to ale vcelku zákonitě naštvalo, i když mnohem přednější než vyměňovat si názory s německými novináři, je teď pro ně zdravotní stav Gianlucy Pessotta. Tenhle skvělý fotbalista nedávných let a dnes člen vedení Juventusu Turín bojuje v nemocnici o život po pádu z okna.

Právě obří skandál kolem ovlivňování zápasů, ve kterém jsou kromě "Juve" namočeny i další přední italské týmy, je podle deníku Süddeutsche Zeitung důvodem, proč by se Itálie v žádném případě neměla stát mistrem světa. List hlásá, že se "přece nejcennější fotbalový pohár světa nesmí dostat do rukou fotbalistů, kteří figurují v jednom z nejhorších skandálů, který tento sport kdy zažil!"

Italové kontrují v mírnějším stylu. Kouč mistrů světa z dvaaosmdesátého Enzo Bearzot se nechal slyšet, že "proti Němcům Itálie vždycky vyhraje a že si toho Němci jsou vědomi a proto mají strach."

Je pravdou, že na mistrovství světa zatím Němci s Italy dvakrát prohráli a dvakrát remizovali. Svěřenci Jürgena Klinsmanna, které německá média překřtila na Klinsmänner, případně Klinsmannschaft, jsou ale hladoví především po odvetě za porážku 1:4 ve Florencii.

Tenhle debakl z letošního 1. března znamenal pro německý výběr bod zlomu, protože od té doby stoupá strmě vzhůru. Uvidíme, co se dnes večer bude na trávníku v Dortmundu dít. Německý národní tým tam nikdy v historii neprohrál, ale italský kouč Lippi, neopomněl připomenout, že Juventus z Dortmundu pod jeho vedením přivezl dvě výhry.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme