Senzace dokonána: Budějovice v semifinále!

Hokejisté Českých Budějovic vyřadili ve čtvrtfinále Tipsport extraligy vítěze základní části z Liberce. V pátém utkání vyhráli Jihočeši na ledě Bílých tygrů 6:2, na zápasy zvítězili 4:1 a v semifinále se utkají s pražskou Slavií. Zbylé dvě série rozhodnuty nejsou a pátými zápasy pokračují v úterý - Hamé Zlín přivítá v boji o třetí výhru Spartu, Vítkovice Znojmo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

HC České Budějovice

HC České Budějovice | Foto: Jan Rosenauer

V základní části patřili liberečtí hokejisté k postrachům soutěže, v play off ale svou pověst nepotvrdili. Bílí Tygři v prvním kole nestačili na České Budějovice, a přestože obsadili v úvodní části sezony první místo, již od poloviny března mají nečekaně volno. Liberečtí prohráli v bitvě Severu proti Jihu 1:4, když své fanoušky šokovali hned třikrát ve své Tipsport Areně. Zatímco v základní části zde neprohráli ani jeden zápas, v play off všechny.

"Možná by bylo lepší, kdybychom tu alespoň jednou v základní části prohráli, abychom s tím pocitem, že jsme doma neporazitelní, nevstupovali do play off. Tak tomu ale osud chtěl a dopadlo to pro nás špatně," uvedl útočník Petr Šachl, který dnes vstřelil obě branky domácích. Moc spokojen ale přesto být nemohl. "Takhle se play off nedá hrát a my jsme se o tom dnes přesvědčili. Nepřistoupili jsme k zápasu, jak se má, a taky to tak dopadlo," zlobil se Šachl, jedna z hlavních předsezonních posil.

Hra Liberce v play off neodpovídala dřívějším výkonům mužstva i proto, že se tolik neprosazoval nejproduktivnější hráč týmu Ĺubomír Vaic. "Nebylo to podle mých představ. Nevím, kde byla chyba. Možná jsem byl trochu unavený, ale na to se nemohu vymlouvat. Prostě nás dobře pokryli a my jsme se s tím nedokázali vyrovnat," řekl Vaic. I slovenský útočník ocenil hru soupeře. "Budějovice měly lepší přesilovky i hru v oslabení. My jsme jim prostě nestačili," dodal Vaic.

České Budějovice se k postupu do semifinále přiblížily hned v úvodu série, kdy na severu - do té dobu nedobytném - vyhrály oba zápasy. A navázaly na to i dnes. "Chtěli jsme to ukončit už tady. Věřili jsme si i proto, že jsme v základní části venku i v Liberci sehráli dobré utkání. Měli jsme i lepší bilanci vzájemných zápasů," řekl po zápase útočník Michal Hudec. Právě slovenská posila vstřelila důležité dva úvodní góly, kterými Jihočeši odpověděli na rychlé vedení domácích. "Dnes mi tam spadlo prakticky vše, na co jsem sáhl," usmíval se drobný forvard, podle kterého měli velkou zásluhu na úspěchu jeho týmu obránci. "Podali výborný výkon a dobře přistupovali k útočícím hráčům," pochválil své spoluhráče Hudec.

Velkou zásluhu na tom, že podruhé v historii české extraligy nepostoupil vítěz základní části přes první kolo, měl také brankář Roman Turek. Mistr světa z roku 1996, který má ve své sbírce i prsten za vítězství ve Stanleyově poháru s Dallasem, podal spolehlivý výkon. "Podařilo se nám dokončit velké překvapení. Pro nás byl cíl udělat play off, kde jsou pak otevřené dveře pro každého. Teď jsme postoupili mezi čtyři nejlepší týmy extraligy, takže sebevědomí máme jinde než před prvním zápasem," řekl Turek.

Bílí Tygři Liberec - České Budějovice 2:6 (1:4, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 1. Šachl (Tomajko), 48. Šachl (Podkonický, Vaic) - 2. M. Hudec (Brabenec, Gřegořek), 6. M. Hudec (Posmyk, Veselý), 7. Vydarený (Hřebejk, Kotrla), 20. Harant (M. Hudec, Brabenec), 34. Posmyk (Sailer, Šimánek), 54. Brabenec (Posmyk).
Rozhodčí: Rejthar, Bolina - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 8:10, navíc Holub (Liberec) 10 min. Využití: 1:4.
Diváci: 6873.
Konečný stav série: 1:4.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme