Serena Williamsová triumfovala v Melbourne

Tenistka Serena Williamsová se vrátila na trůn v Melbourne. Třiadvacetiletá Američanka vyhrála po roční pauze, kdy kvůli zranění Australian Open nehrála, opět úvodní grandslamový turnaj sezóny. V americkém finále porazila Lindsay Davenportovou 2:6, 6:3, 6:0 a v žebříčku se posune na druhé místo právě za dnešní soupeřku. Titul v mužské čtyřhře vybojovali Wayne Black a Kevin Ullyett ze Zimbabwe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Serena Wiliamsová

Serena Wiliamsová | Zdroj: ČTK

Williamsová vyhrála sedmý grandslamový titul v kariéře a na Australian Open prodloužila svoji vítěznou šňůru na čtrnáct zápasů. V Melbourne totiž zvítězila poprvé v roce 2003, ale o rok později nemohla titul kvůli zdravotním problémům obhajovat.

Davenportová vedla v prvním setu za jedenáct minut 4:0 a sama tomu nechtěla věřit. Důvodem bylo zranění Williamsové, která si o hru později nechala v útrobách stadionu ošetřit bolavá žebra. V prvním setu už nic nezmohla a zdálo se, že Davenportová bude mít cestu za druhým titulem v Melbourne volnou. Jenomže Williamsová prokázala srdce bojovnice a postupně se s handicapem dokázala vyrovnat.

V páté hře druhé sady vyrovnala na 3:3. Za stavu 3:3 si pak vyhrála podání čistou hrou a následně poprvé v utkání prorazila i díky dvojchybě Davenportové servis, i když soupeřka vedla už 40:0. V další gamu Serena nezaváhala a setbol proměnila jistě esem.

Ztráta druhého setu Davenportovou hodně mrzela. "Udělala jsem tam hrozné kiksy, když jsem podávala za stavu 40:0. Nadělala jsem chyby a otevřela jí dveře. A ona jimi prostě dokázala projít," posteskla si Davenportová.

Třetí sada měla pro mnohé nečekaný průběh. Hra Davenportové se zcela rozsypala a Williamsová, která úspěšně riskovala, získávala jeden game za druhým. Na světové jedničce, která v pátek absolvovala i finále čtyřhry, se začala projevovat únava, v sadě uhrála pouhých sedm míčů a od Williamsová dostala "kanára". Po mečbolu klesla Serena na kolena a zvedla ruce nad hlavu. Pak zamávala divákům a na oslavu si plácla s matkou Oracene. Williamsová, která odvrátila v semifinále proti Rusce Marii Šarapovové tři mečboly, porazila o čtyři roky starší Davenportovou podesáté ze čtrnácti vzájemných duelů.

"Znamená to pro mne hrozně moc," řekla po zápase Williamsová. "Vloni jsem párkrát došla do finále a byla jsem tak blízko, ale nic nevyhrála. Rozhodně jsem nechtěla, aby se to zase opakovalo," dodala bývalá světová jednička.

S. Williamsová (7-USA) - Davenportová (1-USA) 2:6, 6:3, 6:0

Esa: 12:7
Dvojchyby: 5:8
Nevynucené chyby: 21:25
Vítězné údery: 31:24
Využité brejkboly: 4 z 8/2 z 8
Celkem získané míče: 84:68
Čas: 1:29

Wayne Black a Kevin Ullyett ze Zimbabwe získali na Australian Open titul ve čtyřhře. Ve finále dnes ve dvou setech porazili druhé nasazené bratry Boba a Mika Bryanovy ze Spojených států 6:4, 6:4 a odvedli jim porážku z loňského finále Turnaje mistrů v Houstonu. Ke druhému společnému titulu z grandslamového turnaje prošli bez ztráty setu. Předchozí triumf zažili v roce 2001 na US Open.

Čtyřhra - finále: W. Black, Ullyett (5-Zim.) - B. Bryan, M. Bryan (2-USA) 6:4, 6:4

Česká tenistka Nikola Fraňková zůstala na Australian Open krok od titulu. Ve finále juniorské čtyřhry podlehla spolu s Maďarkou Agnes Szavayovou druhému nasazenému bělorusko-novozélandskému páru Victoria Azarenková, Marina Erakovicová 0:6 a 2:6. Na vítězství tentokrát v Austrálii nedosáhne ani veteránka Martina Navrátilová. Osmačtyřicetiletá česká rodačka, která v kariéře získala 58 grandslamových titulů, prohrála v semifinále smíšené čtyřhry spolu s Maxem Mirným z Běloruska v třísetové bitvě s párem Kevin Ullyett, Liezel Huberová 2:6, 6:3 a 6:7.

Smíšená čtyřhra - semifinále: Ullyett, Huberová (4-Zim./JAR) - Mirnyj, M. Navrátilová (7- Běl./USA) 6:2, 3:6, 7:6 (10:8)

Juniorky: čtyřhra - finále: Azarenková, Erakovicová (2-Běl./N. Zél.) - Fraňková, Szavayová (6-ČR/Maď.) 6:0, 6:2

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme