Koláž iROZHLAS

Ženy českého sportu promluvily o děsivých komentářích od ‚fanoušků‘. Zažívají stalking i vyhrožování

Dominika Kubištová, Kristina Roháčková a Jan Cibulka |

Čtěte dále

Denně jsou pod tlakem trenérů, sponzorů i fanoušků. Ať už vyhrávají, nebo se jim právě příliš nedaří, vždy se to nějak odrazí na sociálních sítích. A bez těch se v současnosti vrcholové sportovkyně v podstatě neobejdou. Server iROZHLAS v anketě oslovil 50 profesionálek z šestnácti sportovních disciplín a zeptal se jich na zkušenosti s lidmi na internetu. Některé odpovědi byly natolik znepokojující, že se situací začal zabývat i Český olympijský výbor. „Prohrají peníze a píšou, že nás zabijí,“ svěřila se například tenistka Barbora Strýcová, která uvedla, že se s podobným obtěžováním setkává téměř po každém zápase.

Před rokem zvítězila v ženské čtyřhře ve Wimbledonu, před čtyřmi lety si odnesla bronzovou medaili za ženský debl na olympiádě v Riu de Janeiru. Tenistka Barbora Strýcová ale nezažívá opojení z výher a emotivní výlevy při porážkách jen na kurtech.

Emoce prožívá s fanoušky dál i na sociálních sítích, kde na ni po každém utkání čeká vlna komentářů. Jak popsala redakci, velmi často se mezi nimi objevují také mrazivé výhrůžky smrtí a slovní útoky. Přicházejí zejména po neúspěších, kdy sázkaři přijdou o peníze. „Když někomu nevyjde tiket, tak mi píšou, že si přejí, abych byla nemocná, a že chtějí, abych umřela,“ zmínila.

Nejčastěji prý píšou muži. Dřív jim občas odepisovala, nakonec ale zjistila, že to není řešení. „Před pár lety jsem se snažila odpovídat jednomu muži, který mi zhruba tři roky psal každý den. Jednou se zmínil, že by za mnou chtěl přijet na zápas. A tak jsem mu napsala: ‚Já už ale v Paříži nejsem.‘ A to byla chyba, protože potom se to zhoršilo – psal mi, že mě zabije a uřízne mi hlavu,“ popsala Strýcová. Od té doby podobné zprávy rovnou maže.

Tenistka trochu rezignovaně dodává, že jako známá osobnost se musí s podobnými útoky vyrovnat, nicméně někdy podobné komentáře nezvládá. „Dělo se i to, že nám lidé fotili zadek v sukýnkách... A to se mi zdá sprosté,“ dodala.

Zpráva, která přišla Barboře Strýcové | Zdroj: FB Messenger Barbory Strýcové

Nezáleží na sportu ani aktivitě

A jak vyplývá z odpovědí, které sesbíral server iROZHLAS.cz, s urážkami, výhrůžkami nebo sexuálním obtěžováním na sociálních sítích se setkávají ženy ve všech sportech. Nezáleží přitom, jestli jsou na sociálních sítích umírněné, nebo naopak aktivní, nebo jak velkou fanouškovskou základnu jejich sport v tuzemsku má. Redakce se zeptala celkem padesáti českých sportovkyň, které se aktivně věnují nejrůznějším disciplínám. Dotazy rozeslala také mezi osmnáct svazů. Nakonec se sešlo 22 odpovědí.

Z nich vyplývá, že dvě třetiny účastnic ankety se setkaly s negativními komentáři na sociálních sítích. Jedna z žen si nepřála uvést své jméno. Útoky se týkaly zejména jejich vzhledu, chování při závodech a také rodinných poměrů. Šampionky – stejně jako Strýcová – opakovaně připomínaly, že jim někteří uživatelé sociálních sítí nadávají i za to, že kvůli nim prohráli vsazené peníze.

Článek pokračuje pod anketou.

Redakce se rozhodla zmapovat obtěžování žen ve sportu na základě rozsáhlého průzkumu kanálu BBC Sport, který ho vydal letos v srpnu. Z něj vyšlo, že se s šikanou na sociálních sítích setkala třetina elitních britských sportovkyň. V porovnání s průzkumem, který dělala o tři roky dříve, se tak jejich počet zdvojnásobil.

‚Falus‘ v soukromé zprávě

Stejně jako Britky i české olympioničky se na internetu setkávají s tím, že jim „fanoušci“ posílají obscénní fotografie nebo jim vyhrožují smrtí.

Ačkoli podle mluvčí Českého olympijského výboru Barbory Žehanové se s urážkami a výhrůžkami setkávají nejvíce tenistky, smířit se s tím musela také kickboxerka a zápasnice MMA Sandra Mašková, která se před třemi lety stala vítězkou Světových her ve Vratislavi. Ta popsala, že je na sociálních sítích velmi aktivní a často sdílí i vyzývavé fotografie.

„Čas od času jsem vypustila příspěvek, který měl v sobě buď nějaký dvojsmysl, nebo narážku, nebo v něm byla i nahota (samozřejmě v rámci pravidel sociálních sítí),“ napsala v odpovědi. Už několik minut po zveřejnění snímku nebo statusu se na ni sesypala lavina lascivních komentářů a zpráv.

Komentář, který napsal jeden z uživatelů pod příspěvek Sandry Maškové o tom, že se v říjnu zavřela fitness centra | Zdroj: Facebook Sandra Mašková

„Jediné, co mi přišlo už trošku přes čáru, bylo, když mi přišel obrázek falu. Myslím, že jsem ale zablokovala jen jednoho uživatele, protože mi posílal dost drsné obsahy, které mi byly vážně nepříjemné. Na obrázky penetrujících mužů do rozřezaných otevřených těl nemám žaludek asi ani já,“ přiznala.

I když je na svých profilech provokativní, a dokonce si s fanoušky běžně píše v soukromých zprávách, je i pro ni těžké vyrovnat se s některými komentáři. Zejména ji mrzí ty, které shazují její sportovní výkony. „Pro mě samotnou to bylo velmi demotivační, protože jsem jako sportovec dávala ze sebe vše, co jsem mohla,“ dodala.

‚Líčení je zbytečné‘

S podobnými urážkami na sociálních sítích se přitom nesetkávají jen olympijské sporty s velkou fanouškovskou základnou a sta tisíci sledujících. Nevyhne se jim ani čtyřiadvacetiletá florbalistka Martina Řepková, která v současnosti sbírá zahraniční zkušenosti ve Švýcarsku.

Lidé pod jejími fotkami často hodnotí, jak se při zápase chovala. Některým se zdá, že se po vyhraném utkání málo radovala, jiným zase že příliš. Sledující si taky všímají toho, že chodí na hřiště výrazně nalíčená. „Píšou, že bych přece měla hrát sport, a ne se malovat,“ popsala své zkušenosti.

Že uživatelé sociálních sítí mají potřebu řešit, jak se upravuje, přiznává ale i střelkyně Nikola Mazurová. „Letěli jsme třeba na Evropské hry a já měla nalakované nehty jako české vlaječky. A někdo tam začal řešit, že si vymýšlím, že jsem si je nemohla dělat sama,“ řekla.

Florbal podle Řepkové není tak „na očích“, a proto jí nikdo neposílá oplzlé fotografie a nevyhrožuje jí smrtí. Její zkušenost ale ukazuje, že i komentáře z jiného soudku mohou být těžkým náporem na psychiku.

„Jednou se mi na sociálních sítích naváželi do rodiny, a to už jsem řekla stop. Tvrdili tam, že jsem protežovaná a že rodiče jsou moji otroci. Potom jsem se trochu zablokovala a začala jsem spolupracovat s mentálním koučem, takže teď už je to za mnou,“ svěřila se.

Dnes už jí sociální sítě spíš dodávají elán do dalších utkání. Uvědomuje si, že zejména její profil na instagramu sleduje mnoho dětí, které může několik řádků pod fotkou nasměrovat k vysněné kariéře. „Chodí mi zprávy od mladých fanoušků, kteří píšou, že i když si mysleli, že se nemůžu dostat z malého města nebo vesnice, tak jsem je motivovala svými sítěmi, a teď hrají extraligu,“ dodala.

Podpásovka od známých

Nicméně ne vždy přijdou nevhodné komentáře jen od neznámých lidí. Nedůvěřivé příspěvky od přátel musela snášet na sítích třeba závodnice Olga Roučková. „Když jsem jela první závod, tak mi hodně lidí, se kterými jsme se potkávali na závodech a třeba spolu i grilovali o víkendech, psalo, že na Dakar nepatřím a že můj mechanik nic neumí,“ popsala. „Vytříbili se mi tím tak i kamarádi,“ dodala první Češka, která dokončila Rallye Dakar. Nevhodné komentáře od rivalů přitom nejsou ve sportovním světě nic nového, před pěti lety se s podobnou zkušeností setkala lyžařka Eva Vrabcová Nývltová. „Vzpomínám si na komentář Kateřiny Smutné, která mě nařkla z toho, že mám anorexii. To bylo asi nejvýraznější, co médii proběhlo,“ připomněla.

Stalo se to poté, co lyžařka opustila předčasně Světový pohár a musela být hospitalizovaná v brněnské nemocnici. Později přiznala, že trpí poruchou příjmu potravy, i když má „jiné příznaky než anorexie“.

Za hranice sítí

Několika „fanouškům“ ale internetový kontakt nestačil. Některé sportovkyně se v průzkumu serveru iROZHLAS.cz svěřily, že je lidé naháněli i přes mobil nebo osobně.

Sportovní střelkyně Nikola Mazurová se se svým pronásledovatelem dokonce setkala. Celý příběh přitom začal nevinně – ozval se jí muž, který chtěl koupit krabičku cigaret. Ačkoli Mazurová chtěla zvláštní dárek muži přivézt, chodí většinou jen na střelnici nebo na hotel a sama nekouří.

„A on neustále volal a ptal se, jestli nějakou mám. Nemohl to pochopit. Jednou dokonce přijel i k nám. Pak mi znovu volal, byl dost neodbytný,“ popsala. Z ničeho nic ale kontakt před rokem a půl ustal a neznámý už se nikdy neozval.

Už zmiňované tenistce Barboře Strýcové před devíti lety neznámý muž nahnal hrůzu na turnaji v Québecu. „Byla jsem večer sama na pokoji v hotelu a někdo mi volal. Řekl mi, že mu mám dát lístek na zítřejší zápas, a jestli mu ho nedám, tak mi něco udělá. Volala jsem proto na recepci, abych se zeptala, kdo to byl. Tam mi odpověděli, že nikoho neviděli,“ převyprávěla tenistka nepříjemný zážitek. V dalších dnech ji organizátoři hlídali, neznámý se ale už neobjevil.

‚Chceme se tím zabývat‘

Vedení svazů a Českého olympijského výboru po svých svěřenkyních chce, aby sociální sítě využívaly. Tlak ale přichází i z dalších stran. Facebook nebo instagram pro ně totiž není jen místem, kde se setkávat s fanoušky, ale také platformou, kde získat sponzory. A peníze od nich mohou být pro jejich kariéru klíčové. Mnohé z oslovených žen přitom během rozhovorů zmínily, že by jinak sociální sítě tolik nepoužívaly.

Komentář u příspěvku lyžařky Nikoly Kučerové | Zdroj: Instagram Nikol Kučerová

„Měla by asi vzniknout nějaká pomoc pro sportovce, kteří se s podobnými negativními jevy setkají,“ zmínila basketbalistka a členka Komise sportovců při Českém olympijském výboru Ilona Burgrová. Ani ona se během své kariéry nevyhnula šikaně na internetu. „Lidé mi třeba píšou, že by měli zájem o vaše propocené spodní prádlo, o vaše boty, protože někdo má prostě rád velké dámské boty,“ přiblížila své zkušenosti.

Český olympijský výbor se podle mluvčí Barbory Žehanové s problematikou setkává a řeší ji individuálně. Po dotazech redakce se nicméně rozhodl jednat o dalších možnostech pomoci. „Plánujeme toto téma řešit ve spolupráci s Komisí rovných příležitostí ve sportu a Komisí sportovců, o vhodné formě se budeme bavit i na základě toho, co nejvíc vyhovuje sportovcům,“ napsala Žehanová.

Podobnou iniciativu by přitom některé závodnice vítaly. Podle zápasnice Adély Hanzlíčkové by se tak mohly naučit, jak správně reagovat. S trenéry ani svazem nepříjemné vzkazy stalkerů a zklamaných fanoušků neřeší. Sportovkyně napříč všemi sportovními odvětvími se shodly na tom, že nejlepším řešením je podobné lidi ignorovat a jejich zprávy mazat.

A ačkoli se s žádným odborníkem neradily, jejich reakce je podle Českého olympijského výboru a mentální koučky Kateřiny Vejvodové naprosto správná. „Nejlepší obranou proti sociálním sítím je nebrat je příliš vážně a snažit se jim minimálně před závody vyhýbat,“ popsala pro iROZHLAS.cz sportovní psycholožka, která spolupracuje třeba s plážovými volejbalistkami Markétou Slukovou Nausch a Barborou Hermannovou.

„Pokud obtěžování dojde až tak daleko, že člověk dostává neomalené fotografie či opakované obtěžující zprávy, určitě blokovat toho dotyčného a popřípadě i hlásit příslušným orgánům, které mohou zakročit a jedince podle práva potrestat,“ dodala.

Dominika Kubištová, Kristina Roháčková a Jan Cibulka