Siang je nejrychlejším překážkářem planety

Čínský atlet Liou Siang vytvořil na mítinku Grand Prix v Lausanne světový rekord v běhu na 110 metrů překážek. Olympijský vítěz vyhrál časem 12,88 sekundy, čímž překonal o tři setiny dosavadní maximum, které držel společně s Britem Colinem Jacksonem. Ve Švýcarsku se dařilo i české oštěpařce Barboře Špotákové, která vyhrála svou soutěž a výkonem 65,89 zaostala o pouhé dva centimetry za národním rekordem Nikoly Brejchové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Špotáková Barbora

Špotáková Barbora | Foto: Český atletický svaz

Dva dny před svými třiadvacátými narozeninami čínský talent Siang skvěle využil špičkovou konkurenci a vynikající povětrnostní podmínky v Lausanne. Nad překážkami se přenesl za ideální podpory větru o síle 1,1 m/s do zad. Poté, co proběhl cílem, se časomíra zastavila na hodnotě 12,90 a Liou Siang společně s 15.000 diváky začal jásat. Jeho radost ještě vzrostla, když byl oficiální výkon o další dvě setiny rychlejší. Vyrovnaný souboj s čínským závodníkem svedl Američan Dominique Arnold, jenž výkonem 12,90 rovněž pokořil dosavadní světové maximum a navíc ustanovil nový americký rekord. Třetí doběhl ve vyrovnaném osobním rekordu 13,02 jeho krajan Terrence Trammell, jenž dosud vedl letošní světové tabulky výkonem o čtyři setiny horším.

Pětadvacetiletá oštěpařka Špotáková si v letošních světových tabulkách upevnila druhé místo, jejím dosavadním maximem bylo 65,50 metru. Dál letos hodila jen Němka Christina Obergföllová, která nedávno v Aténách sesadila českou oštěpařku z čela tabulek výkonem 66,91. Za Špotákovou dnes skončila stříbrná olympijská medailistka Němka Steffi Neriusová, která prohrála s českou atletkou o více než jeden metr. Až šestá byla světová rekordmanka Osleidys Menéndezová z Kuby. Prvenství vybojovala Špotáková posledním pokusem. V soutěži sice vedla od první série, ale předposledním hodem ji sesadila z prvního místa Neriusová. Závodnice Dukly Praha však dokázala úder vrátit. "Lausanne jsem chtěla brát spíše jako přípravný závod na mistrovství Evropy, ale nakonec to byl velmi napínavý souboj," komentovala svůj triumf v konkurenci světové špičky. "Házelo se mi výborně, cítila jsem se odpočatě. Mám pocit, že příprava na evropský šampionát jde správným směrem," uvedla svěřenkyně Rudolfa Černého.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme