Šéf České unie sportu volá po obnovení dotací. Situace je horší než při pádu Sazky, tvrdí

Podle předsedy ČUS Miroslava Jansty musí být obnoveno financování českého sportu.Z původních šesti miliard, které jsou v rozpočtu na sport vyčleněné, byla zatím svazům a organizacím vyplacena jenom miliarda. Ministr Andrej Babiš si zase přeje kompetentního nového ministra školství. Dotace byly pozastaveny po odhalení korupční kauzy okolo předsedy FAČR Miroslava Pelty a náměstkyně MŠMT Simony Kratochvílové.

Tento článek je více než rok starý.

Nymburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta | Zdroj: ČTK

"Je ohroženo fungování českého sportu. Situace je horší, než byla při pádu Sazky," uvedl předseda Jansta. "Je to vážné, protože není vyplaceno padesát procent programů, které měly být vyplaceny do konce března."

Do sportu letos zamířila zhruba miliarda, která je určená na reprezentaci a mládež. Zbytek dotací (celkem je ve státním rozpočtu na sport vyčleněno šest miliard - pozn. red.) byl pozastaven.

Důvodem je podezření, že se na rozdělování peněz na investice domlouvala bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová se šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou. Oba jsou ve vazbě.

„Je to vážné, protože není vyplaceno padesát procent programů, které měly být vyplaceny do konce března.“

Miroslav Jansta (předseda České unie sportu)

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová v pátek po mimořádném jednání Národní rady pro sport uvedla, že sportovní svazy dostanou na svou činnost v červnu zálohu ve výši minimálně poloviny loňské dotace.

"To jsem přivítal, ale je třeba říct, že tím jedině plní svoji povinnost," míní Jansta. Zbytek peněz obdrží sport po novém posouzení žádostí.

"Já můžu jenom přát sportovcům, aby měli ve vládě někoho, kdo bude ty peníze rozdělovat transparetně a spravedlivě. Aby hlavně přišly k našim dětem, k těm trenérům, protože sami vidíme, že to má velmi negativní dopad," doufá ministr financí Andrej Babiš, který se také účastnil valné hromady ČUS.

Zároveň Valachová a Národní rada pro sport vyzvaly Fotbalovou asociaci ČR k předložení podrobné zprávy o vnitřním financování. Teprve po prostudování tohoto dokumentu se bude řešit další postup financování fotbalu.

Fotbalová asociace označila zastavení dotací za likvidační, hodlá se bránit

Číst článek

Vedení ČUS si ale myslí, že by finance k fotbalovým klubům měly doputovat přímo od státu. "Jakoby fotbal byl něco špatného a nebyl součástí sportovního hnutí. Nemůže být odstřižen, peníze jsou především směřované do klubů a jednot," prohlásil Jansta.

"Úsek pro sport nebyl posílen o sportovní legislativu a ekonomiku. Potřebujeme tam mít odborníky. Už letos vázlo zpracování programů a rozdělování peněz, protože ty lidi na to nestačí. Je vidět, že stát v tom zaspal," řekl Jansta.

Zároveň sportovní funkcionáři vyzvali vládu, aby vypracovala systém podpory a rozvoje. "A to v souladu se směrnými dokumenty Evropské unie a v souladu s již schválenými koncepcemi rozvoje sportu v České republice," stojí v prohlášení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme