Skokané se sjíždějí do Harachova

Je tu víkend a s ním i další porce Světových pohárů v lyžování. A tentokráte nezůstane český fanoušek odkázaný jen na přímé televizní přenosy ze zahraničí. Pokud totiž bude mít zájem, může celý víkend sledovat soupeření nejlepších skokanů na lyžích v Harrachově na vlastní oči. Jak je na tuto událost připraveno nejen krkonošské středisko, ale také česká reprezentace?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Janda

Jakub Janda | Foto: Skoky.cz

Přípravy na zimní skokanskou akci nezačínají pro pořadatele až pár týdnů před jejím konáním. Třeba úpravy můstku se nedají dělat až na poslední chvíli. A harachovská "Ká - stopětadvacítka", podle nového názvosloví HS 142, jich má pár za sebou.

Josef Slavík: V dopadové části mezi 110 - 135 metry byl navýšený terén a můstek byl v dolní části mírně prohloubený. Tak, aby se stráň vlastně prodloužila a umožnila podle nejnovější výstroje, výzbroje a techniky co nejdelší skoky. Odhadujeme tak 150 metrů.

Říká ředitel závodu. Při dokončování finální fáze přípravy můstku, tedy jeho zasněžování, měli pořadatelé jisté potíže. Mohlo za ně počasí. Ale i přes jeho nepřízeň by neměl nedostatek sněhu závod ohrozit.

Josef Slavík: Stříkat sníh se dalo jenom asi 3 nebo 4 dny. Snažili jsme se maximálně využít mrazu ale protože jsme si nebyli jistí množstvím sněhu, navezli jsme ho ještě asi 80 nákladních automobilů. Aby byla zásoba dostatečná a umožnila závod uspořádat, i kdyby v posledních dnech pršelo nebo byly vysoké teploty.

Zbývá už tedy jen jedna záludnost počasí, která by mohla znepříjmenit skokanům život - vítr. Co s ním, nebo spíš proti němu?

Josef Slavík: V Harachově nefouká víc, než kde jinde. Ale samozřejmě se budeme proti větru bránit. Hlavně tomu jihozápadnímu od mamutího můstku a natáhneme protivětrné bariéry. Právě na mamutím můstku, abychom ten vítr mohli eliminovat.

Zdá se tedy, že pořadatelé už víc pro zdar akce udělat nemohou. A jak jsou na tom samotní skokani? Nejprve, kdo bude Česko vlastně reprezentovat:

Jakub Jiroutek: V mezinárodní skupině bude skákat Jan Mazoch, Jakub Janda a Jan Matura. A v národní skupině je to Michal Doležal, Lukáš Hlava, Borek Sedlák, Tomáš Kyncl a juniorský reprezentant Antonín Hájek.

Říká asistent reprezentačního trenéra Vasji Bajce - Jakub Jiroutek. Hlavně od Jakuba Jandy toho budou asi čeští fanoušci čekat hodně. Vždyť v probíhající sezóně už byl ve Světovém poháru třetí a druhý a v celkovém hodnocení mu patří třetí příčka. Takže přes očekávaný nápor Poláků fandících Adamu Malyszovi asi přijede i více fanoušků z Česka zvědavých právě na Jakuba Jandu. On sám říká:

Jakub Janda: Právě ta odpovědnost mě asi trošku bude svazovat. Budu se to snažit brát jako každý jiný "svěťák". Soustřeďovat se jenom na to, na co mám.

Každopádně soupeře bude mít Jakub Janda a vlastně všichni čeští reprezentanti nadmíru náročné. Do Harachova se totiž kromě nevýrazného Němce Schmitta a slabých Korejců chystá kompletní sestava, která objíždí závody Světového poháru. Včetně suverénního Fina Janne Ahonena.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme