Skvělý den běžců na lyžích

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vyhrál potřetí v kariéře závod Světového poháru, dnes triumfoval na trati 15 kilometrů volnou technikou v Lahti. Předčil tak výsledek Kateřiny Neumannové, která o několik hodin dříve obsadila ve Finsku druhé místo. Martin Koukal skončil čtvrtý v maratonském Vasově běhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Neumannová

Kateřina Neumannová | Zdroj: ČTK

V pohodě jedoucí Bauer dnes startovnímu poli dominoval, na žádném mezičasu před sebe nikoho nepustil. V mrazivém Lahti porazil o dvanáct sekund Rakušana Christiana Hoffmanna, o jednadvacet sekund zpět byl italský běžec Thomas Moriggl. Do bodované třicítky se vešel i druhý český zástupce Jiří Magál, jenž se ztrátou 1:17,5 minuty na svého krajana obsadil osmnáctou příčku. Dnešní triumf katapultoval nejúspěšnějšího českého běžce ve světovém seriálu do první desítky průběžného pořadí. Tomu stále vévodí Axel Teichmann, jenž kvůli nachlazení závody ve Finsku vynechal. Druhý Vincent Vittoz z Francie dnes dojel na osmém místě a na Němce ztrácí 82 bodů.

Kateřina Neumannová obsadila druhé místo v závodě Světového poháru v Lahti na své "mistrovské" trati deset kilometrů volnou technikou. Porážku ze šampionátu v Oberstdorfu oplatila české reprezentantce Ruska Julia Čepalovová, třetí byla Karine Philippotová z Francie. Neumannová se posunula na třetí místo v průběžném hodnocení Světového poháru. Ten vyhrála norská královna Marit Björgenová, která po úspěšném šampionátu víkendový program v Lahti kvůli nachlazení vynechala. Druhá Kristina Šmigunová z Estonska, která dnes skončila sedmá, má před Neumannovou náskok osmi bodů. . Čepalovová s Neumannovou si v dnešním závodě zopakovaly drama z mistrovství světa, v němž dvaatřicetiletá Češka vyhrála s náskokem 1,2 sekundy. "Od začátku jsme si to rozdávaly," řekla Neumannová. Obě jely vyrovnaně, osmadvacetiletá Ruska si na všech mezičasech udržovala minimální náskok. Česká mistryně světa se ke své soupeřce nejvíce přiblížila v polovině závodu, kdy protnula fotobuňku o dvě desetiny později než Čepalovová. Ta měla v závěru přece jen více sil a svou velkou rivalku porazila 3,3 sekundy. "Jsme vyrovnané a každý den záleží, jak se která z nás vyspí. Já měla štěstí na mistrovství světa a ona o tři vteřiny dneska," řekla Neumannová.

Martin Koukal skončil v 81. ročníku slavného Vasova běhu ve Švédsku na čtvrtém místě. Při svém premiérovém startu dosáhl na devadesátikilometrové trati času 3:51:50 hodiny. Další český reprezentant Stanislav Řezáč po kolizi a pádu krátce před cílem doběhl třináctý. Vítězství v dramatickém finiši získal domácí závodník Oskar Svärd, který byl v cíli o pouhé tři sekundy dříve než Koukal. Druhý skončil v závodu klasickou technikou další Švéd Martin Larsson a třetí byl Nor Jörgen Aukland.

Výsledky - 15 km volnou technikou- muži: 1. Bauer (ČR) 36:06,2, 2. Hoffmann (Rak.) -12,1, 3. Moriggl (It.) -21,5, 4. Lallukka (Fin.) -26,8, 5. Dementěv (Rus.) -32,2, 6. Zorzi (It.) -43,6, 7. Bajčičák (SR) -43,8, 8. Vittoz (Fr.) - 47,4, 9. Schwienbacher (It.) -56,3, 10. Sommerfeldt (Něm.) -56,9, ...18. Magál (ČR) -1:17,5.

Výsledky - 10 km volnou technikou- ženy: 1. Čepalovová (Rus.) 26:13,8, 2. Neumannová (ČR) -3,3, 3. Philippotová (Fr.) -26,8, 4. Sachenbacherová (Něm.) -33,9, 5. Scottová (Kan.) -43,8, 6. Medveděvová-Abruzovovová (Rus.) -45,3, 7. Šmigunová (Est.) -46,8, 8. Paruzziová (It.) -47,6, 9. Baranovová-Masolkinová (Rus.) -54,2, 10. Valbusaová (It.) - 1:01,0.

Adam Pražák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme