Slavia Praha je mistrem

Fotbalisté pražské Slavie dvě kola před koncem první ligy slaví obhajobu mistrovského titulu, který jim zajistila přesvědčivá výhra 3:1 na půdě Viktorie Žižkov.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hráči Slavie se radují s fanoušky z titulu

hráči Slavie se radují s fanoušky z titulu | Zdroj: ČTK

Tým kouče Karla Jarolíma za úspěchem výrazně nakročil už v prvním poločase dvěma trefami Fořta a vlastní brankou Hrušky. Snížení žižkovského Straky v závěru už nemohlo na osudu zápasu nic změnit. Slavia tak má před druhou Spartou osmibodový náskok, který už letenské mužstvo nemůže zlikvidovat, a může se chystat na start v třetím předkole Ligy mistrů.

Již pošesté v historii samostatné české nejvyšší fotbalové soutěže rozhodlo o mistrovi 28. kolo. Dvě kola před koncem mohly před Slavií slavit Sparta (třikrát), Ostrava a naposledy před třemi lety Liberec. S největším předstihem získala titul Sparta v letech 2001 a 2005, kdy měla v čele tabulky nedostižný náskok již po 25. kole. Naopak v letech 2002, 2007 a loni byl mistr korunován až v posledním kole.

Pro fotbalovou Slavii jsou poslední roky výjimečné. V roce 2007 se poprvé kvalifikovala do Ligy mistrů, loni se vrátila po osmi letech ve vyhnanství na Strahově na nový stadion do Edenu a po 12 letech vyhrála ligu. Letos zdolala další milník. Obhájila titul, celkově již sedmnáctý, což se jí naposledy podařilo před 66 lety.

Letošní ročník zahájili svěřenci Karla Jarolíma prohrou v Liberci, poté okusili porážku až v Olomouci ve 22. kole. Na první místo se vyšvihli po osmém kole a od té doby před sebe nikoho nepustili. Slavia si ale prožila dvě zcela odlišné části sezony. Na podzim fanoušci i experti oceňovali její lehkost a moderní pojetí fotbalu, na jaře se až na výjimky trápila.

Do jara Slavia vstoupila s náskokem šesti bodů, ale brzy se na její hře začaly projevovat odchody klíčových hráčů. V zimě odešel do italské Regginy pilíř obrany Matej Krajčík, podle expertů nejlepší hráč Slavie záložník Mickael Tavares zamířil do Hamburku a do CSKA Moskva přestoupil útočník Tomáš Necid, po podzimu nejlepší ligový střelec.

Slavia před jarem sice notně posilovala, ale nové či staronové tváře v jejím dresu jsou zatím spíše zklamáním, což nejvíce platí o novém útočném triu Pavel Fořt, Aleš Besta nebo Tomáš Pekhart, kteří na jaře v lize nastříleli dohromady sedm branek. Necid jich jen za podzim dal 11. I proto klub i fanoušci přivítali, že se do Slavie vrací z Anderlechtu střelec Stanislav Vlček. Na nevyrovnaných výkonech se ale podepsala i série zranění některých opor.

Kritickým měsícem jara byl pro Slavii duben, kdy nedokázala ani jednou zvítězit a tato černá série pokračovala i na počátku května prohrou v Brně. V jednu chvíli nadějný náskok 12 bodů se tak po 26. kole zmenšil na pět bodů. Černou sérii pěti zápasů bez výhry tým zlomil až domácím vítězstvím s Českými Budějovicemi v 27. kole. Asi v nejlepším světle se tým ukázal v domácích "remízových" zápasech s Boleslaví a se Spartou, což byly jediné ligové ztráty červenobílých na novém stadionu v Edenu.

Slavia si z nového stánku udělala nedobytnou tvrz: ze 14 domácích zápasů v letošní lize jich 12 vyhrála a dva remizovala. Zatímco na Strahově průměrná návštěva zřídka překročila 5000 diváků, nyní má Slavia domácí průměr 11.571 diváků a je na prvním místě mezi kluby.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme