Slávisté se s Pohárem UEFA rozloučili remízou na Ajaxu 2:2

Fotbalisté Slavie dokázali ve svém posledním utkání ve skupině "F" Poháru UEFA konečně vstřelit branku, na jejich premiérové vítězství v letošním ročníku to ale nestačilo. Český mistr v Amsterodamu vedl nad Ajaxem celou druhou půli, nakonec si ale přivezl remízu 2:2 a se dvěma body skončil ve skupině na posledním pátém místě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Slavie uhráli v Poháru UEFA na trávníku Ajaxu remízu 2:2

Fotbalisté Slavie uhráli v Poháru UEFA na trávníku Ajaxu remízu 2:2 | Zdroj: ČTK

Pražané definitivně přišli o postupové naděje v minulém zápase proti Hamburku a do holandské metropole přijeli bojovat už jen o zlepšení dojmu z pohárové sezóny. Naopak domácí Ajax měl stále šanci na první místo ve skupině. Diváci tak mohli vidět bezstarostný a útočný fotbal.

Kvůli trestu disciplinární komise UEFA za zápas s Hamburkem se museli Slávisté obejít bez trenéra Jarolíma a brankářské jedničky Vaniaka. Pouze na lavičku náhradníků se posadil Vladimír Šmicer a diváci na hřišti marně hledali i nejlepšího střelce domácí soutěže Tomáše Necida, který se překvapivě nevešel ani mezi nominovanou osmnáctku hráčů. Pro něj to měla být poslední rozlučka se sešívaným dresem před odchodem do Ruska, ale nový zaměstnavatel si údajně pro obavy z možného zranění Necidův start nepřál. Zato domácí kouč Van Basten své svěřence nešetřil a na trávník poslal nejsilnější sestavu.
Ta vlétla do zápasu lépe, když se po rohovém kopu trefil už ve třetí minutě Vertonghen. O šest minut později mohlo být hůř, když po trestném kopu mířil hlavou nad Suárez. Další šance se rychle vystřídaly na obou stranách, ale Šenkeříkova hlavička ani Cvitanichůvova možnost se neujaly. Ajax se stále tlačil dopředu, hostům se ale povedl hned první rychlý protiútok. Jako klíčové se ukázalo, že na rozdíl od předchozích soupeřů se Ajax nesoustředil na eliminaci útočně laděného beka Krajčíka a ponechal mu dostatek prostoru pro jeho výpady. Po jednom z nich se ve 12. minutě dostal k míči nabíhající Černý, který se trefil tvrdou ranou pod břevno.

Pro Slávisty to byl první gól v letošním ročníku Poháru UEFA. Do té doby drželi Pražané smutný primát: jako jediní ze 40-ti týmů se ještě netrefili. Úspěch českého mistra evidentně povzbudil a Slavia vyrovnala hru. A poté, co přežila šanci Sulejmaniho dokázala udeřit podruhé. Ve 40. minutě vedl další protiútok po pravé straně Krajčík a jeho nabídku dokázal zužitkovat Marek Jarolím. Do šaten se tak šlo za stavu 2:1 pro hosty.

Po přestávce byli opět aktivnější domácí a Slávisté se soustředili především na obranu. Až v 54. minutě se Ajax dostal k rychlému protiútoku a volný Sulejmani střílel z úhlu těsně vedle tyče. O tři minuty později po hlavičce De Jonga předvedl skvělý zákrok brankář Diviš, když vyrazil střelu k tyči na roh. Slavia pozorně bránila a čekala na příležitost k rychlému brejku. Ten přišel v 73. minutě. Po přihrávce Černého střílel z deseti metrů Šenkeřík, ale míč poslal přímo doprostřed branky. O minutu později hlavičkoval tentýž hráč po centru Ivany těsně nad.

O výhru Slávisty připravil v nastaveném čase Suárez, který si nejprve vymodlil penaltu a pak ji sám proměnil. Zachránil tak Ajaxu remízu 2:2 a potvrdil jeho druhé místo ve skupině. Naopak Slavia skončila s celkovým ziskem dvou bodů na poslední páté příčce. Skupina vyhrál Hamburk právě před Ajaxem a třetí Aston Vilou.

Ajax Amsterodam - Slavia Praha 2:2 (1:2) Branky: 3. Vertonghen, 90. Suárez z pen. - 12. Černý, 40. M. Jarolím. Rozhodčí: Kaldma - Reinvald, Rozov (všichni Est.). ŽK: Suárez, Anita - Suchý, Diviš. Diváci: 30.324.

Sestavy:

Ajax: Vermeer - Van der Wiel, Oleguer, Vertonghen, Vermaelen - Anita, De Jong, Emanuelson (46. Blind) - Suárez, Cvitanich (74. Leonardo), Sulejmani. Trenér: Van Basten.

Slavia: Diviš - Krajčík, Brabec, Suchý, Hubáček - Janda (71. Ivana), M. Jarolím, Tavares, Belaid, Černý (89. Cisse) - Šenkeřík (81. Šmicer). Trenér: K. Jarolím.

Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme