Slováci jsou mistry světa v hokeji

Slovenská hokejová reprezentace vybojovala poprvé v historii titul mistrů světa. Na šampionátu v Göteborgu zakončili svěřenci Jána Filce své tažení vítězstvím ve finále 4:3 nad Ruskem. Rozhodující gól dal minutu a čtyřicet sekund před koncem Peter Bondra. Na celém Slovensku vybuchla atmosféra obrovské radosti z historicky prvního titulu. V Bratislavě jsou nadšení fanoušci rozhodnuti vytrvat v oslavách až do nedělního příletu nositelů zlata a připravit jim velkolepé uvítání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vítězní hokejisté Slovenska

vítězní hokejisté Slovenska | Foto: Michal Kamaryt

Slováci dosud měli z mistrovství světa jedinou medaili. Předloni v Petrohradu prohráli v boji o zlato s českým týmem a skončili druzí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Al. Procházka: Slovensko vítězem MS v ledním hokeji

Slovensko - Rusko 4:3 (2:0, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 1. Višňovský (Stümpel), 13. Bondra (Šatan, Pálffy), 27. Šatan (Handzuš), 59. Bondra (Pálffy) - 24. Sušinskij (Zatonskij, Prokopjev), 43. Antipov (Karpov), 55. Sušinskij (Prokopjev). Rozhodčí: Pakaslahti (Fin.) - Carpentier (Kan.), Redding (USA). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 11.591 (vyprodáno).

Sestavy:

Slovensko: Lašák - Višňovský, Hecl, Smrek, Lintner, Milo, Štrbák, Čierny, Bača - Pálffy, Stümpel, Bondra - Šatan, Handzuš, Bartečko - Országh, Rastislav Pavlikovský, Nagy - Róbert Petrovický, M. Hlinka, Somík. Trenér: Ján Filc.

Rusko: Sokolov - Žukov, Kalinin, Gusev, Rjabykin, Judin, Vyšedkevič, Guskov, Volčenkov - A. Kovalenko, Karpov, Bucajev - Sušinskij, Prokopjev, Zatonskij - Afinogenov, Ljašenko, Savčenkov - Antipov, Kozněv, Tkačenko. Trenér Boris Michajlov.

V ulicích po celé Slovenské republice se shromáždily tisíce lidí, aby zlatou medaili z mistrovství světa oslavily. Byla u toho i zpravodajka Radiožurnálu na Slovensku Renata Havranová.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Havranová: Slovensko slaví vítězství hokejistů

Obrovské nadšení, slzy a výstřely šampaňského! Taková je atmosféra nejen v Bratislavě, ale na celém Slovensku. Fanoušci v hlavním městě na Dunaji jsou odhodláni vytrvat až do nedělního příletu slovenských hokejistů a připravit jim triumfální přijetí.

Navíc, slovenský útočník Miroslav Šatan byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem hokejového mistrovství světa ve Švédsku. Kapitán nových mistrů světa, kteří vystřídali na trůnu české hráče, byl zařazen i do All Star týmu turnaje. Spolu s ním se v šestici volené akreditovanými novináři objevili i jeho spoluhráči - bek Richard Lintner a útočník Peter Bondra.

Ocenění pro nejlepšího brankáře turnaje dostal Rus Maxim Sokolov, pro obránce Švéd Thomas Rhodin a pro útočníka Niklas Hagman z Finska.

Nejlepší hráči turnaje:

Nejlepší brankář: Maxim Sokolov (Rusko).

Nejlepší obránce: Thomas Rhodin (Švédsko).

Nejlepší útočník: Niklas Hagman (Finsko).

Nejužitečnější hráč: Miroslav Šatan (Slovensko).

All Star Tým:

Maxim Sokolov (Rusko) - Richard Lintner (Slovensko), Thomas Rhodin (Švédsko) - Miroslav Šatan (Slovensko), Niklas Hagman (Finsko), Peter Bondra (Slovensko).

Snímky z finálového utkání i radost fanoušků si můžete prohlédnout v naší FOTOGALERII.

Milan Kopp, Vladimír Vokál, Aleš Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme