Šmejkal možná vede Příbram do Ligy mistrů

Daniel Šmejkal jakoby se fotbalově znovu narodil. Fotbalista s velkou budoucností to nedotáhl tak daleko, jak se mu předpovídalo. Byť jistý čas hrál ve Slavii, získal s ní titul a postoupil do semifinále Poháru UEFA a patřil i do reprezentačního mužstva. Záhy však ve Slavii utápěl svůj obrovský talent, prý v bujarém způsobu života a nevyšlo mu ani zahraniční angažmá v Německu. Když se vrátil domů, sáhla po něm Příbram. Ale i tam bývalý reprezentant jen střídal, do základu rozhodně nepatřil. Všechno se změnilo až letos, kdy z něj trenér Kotrba udělal libero a to je post, který Danielu Šmejkalovi sedí parádně. A na příbramské hře je to znát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Když odešel Jarda Schindler do Drnovic, trenér neměl chlapa na místo posledního. Vybral mě a já vycítil šanci. Tušil jsem, že mi tenhle post bude sedět víc než v záloze, kde je to přece jenom o daleko jiném běhání. A já nejsem žádný rychlostní typ, i proto jsem předtím nepatřil do základní sestavy. Rychlostně jsem nestačil," vzpomíná na změnu k lepšímu Šmejkal dnes. V pátek v důležitém utkání v Praze na Strahově proti Slavii znovu výtečně dirigoval hru svého týmu, dobře nejen bránil, ale velice málo kazil i směrem dopředu. Sehrál jeden z nejlepších zápasů v příbramském dresu. "Těžko mohu hodnotit vlastní výkon, ale s Michalem Špitem si říkáme, že když je na našem kontě nula, tak že je to v pořádku," zhodnotil skromně po zápase. V útrobách strahovského stadionu měl hodně dobrou náladu, stejně jako jeho spoluhráči. A to, že hrával dřív i ve Slavii, prý na to nemělo až takový vliv. "Proti Slavii, ale i proti Spartě přichází motivace sama. Ale že by to bylo vyloženě kvůli tomu, že jsem za Slavii hrál, to asi ne. Přece jenom už jsou to čtyři roky. Důležité ale je, že jsme uhráli zaslouženě bod. Nikdo nemůže říct, že jsme jenom betonovali a šťastně remizovali."

Příbram sehrála důležitý souboj opravdu velmi dobře, mohla klidně i vyhrát, i když nerozhodný výsledek zápasu slušel. A Kotrbovým svěřencům přinesl velice příjemné starosti - už snad konečně mohou i veřejně pokukovat po Lize mistrů. Její předkolo totiž bude hrát druhý celek ligové tabulky. "My pořád chodíme okolo toho, říkáme si, že chceme hrát hlavně pohár. Ale když jsme tam kde teď jsme, je třeba se o tu příčku poprat. Je pravda, že ve hře je ještě osmnáct bodů a klidně se může stát, že skončíme i na nepohárové příčce, ale dokud máme šanci poprat se o druhé místo, tak je to pro nás velká výzva. Musíme útočit na nejlepší postavení, byl by hřích se o to nepokusit. Otevřeně říkám: chci to zkusit. Jestli ostatní nevím, ale já osobně chci," dává jasně najevo svoji touhu a odhodlání Daniel Šmejkal.

A pro něj osobně by nemusela být tahle meta jedinou. Reprezentační trenér Chovanec má totiž v poslední době značné problémy i se složením obrany, post libera nevyjímaje. Karel Rada totiž ve Frankfurtu zrovna nezáří, Tomáš Votava se znovu potýká se zraněním, pravidelně nehraje a hlavně ani on proti Dánsku zrovna nepřesvědčil. A jinak? Proč by se nemohlo dostat třeba i na Šmejkala? Blíží se přátelský zápas s Belgií (25. dubna) a právě tam bude chtít Chovanec asi vyzkoušet ty, kteří by mohli čelit dánské ofenzívě 2. června v Kodani. "To je čistě věc trenéra," pobaveně se usmívá nad úvahou reprezentační nominace sám Šmejkal. "Jozef Chovanec jezdí do Příbrami a myslím, že v širší nominaci jsou dokonce dva hráči od nás. Já po tom samozřejmě toužím jako každý fotbalista, už jsem tam byl, vím, co to obnáší, byla by to pro mě velká čest, ale je to věc trenéra." Spíš v to nevěří, ale co není teď, může třeba ještě přijít. Ve třiceti ještě není pozdě, a kdyby vyšla Liga mistrů …. "Vůbec bych se nebál, hrozně bych se těšil," stručně, ale jasně uzavírá možná bezpředmětnou reprezentační polemiku Daniel Šmejkal. Ale kdo ví?

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme