Šmicer neví, kam dřív skočit

Další velký zápas čeká v Liverpoola na "česká fotbalová dvojčata" Patrika Bergera a Vladimíra Šmicera. Ve čtvrtek večer nastoupí na domovském stadionu jejich FC Liverpool k odvetnému utkání semifinále Poháru UEFA proti slavnému španělskému klubu FC Barcelona. Po bezgólové remíze z prvního duelu si může dokonce dělat zálusk na finálovou účast. Vladimír Šmicer ale zůstal při našem rozhovoru u telefonního sluchátka v Liverpoolu oběma nohama pevně na zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Šance vidím padesát na padesát. Favority nejsme. Akorát budeme hrát doma a doufám, že také trochu ofenzivněji než v prvním utkání v Barceloně. Že si trochu víc dovolíme."

Jaká je pohoda ve vašem klubu? V tom nabitém programu, jaký musí Liverpool zvládnout, se vám nevyhnou zaváhání. Tím posledním bylo páteční domácí klopýtnutí s Leedsem v lize, které jste aspoň částečně napravili v pondělí výhrou proti Evertonu.

"Porážka s Leedsem nás určitě moc mrzela, protože Leeds je naším přímým konkurentem o příčky zajišťující postup do Ligy mistrů. A vzal nám doma důležité tři body, které nám mohou ke konci soutěže chybět. Ale pak jsme vyhráli remízový zápas na Evertonu, kde jsme dávali vítězný gól asi v 93. minutě, takže naše šance na Ligu mistrů pořád žije. Pokud se nám podaří vyhrát dva odložené zápasy, tak budeme mít stejně bodů jako Leeds a Ipswich a to je pořád ještě dobrá výchozí pozice. Ale nezbývá nám než vyhrát všech šest zbývajících zápasů a přitom musíme čekat na klopýtnutí soupeřů. Nebude to jednoduché. Máme těžký program, v něm i finále Anglického poháru proti Arsenalu."

Neusilovali činovníci klubu o odložení některých ligových zápasů, hrajete skoro třikrát týdně?

"Tím, že hrajeme ve třech soutěžích najednou (liga, Pohár UEFA, Anglický pohár), nemáme ani žádné volné termíny, kam by se zápasy daly přesunout. A když jsme přesto našli jeden dva volné, Anglický fotbalový svaz nám vstříc nevyšel. V tomhle je fakt nekompromisní. A třeba právě porážku s Leedsemm v lize připisuji naší únavě, protože jsme na odpočatého soupeře nestačili fyzicky a to bylo znát."

Únavu teď možná přebijí velké očekávání - do Liverpoolu přijela k odvetě semifinále Poháru UEFA slavná Barcelona. Jak se těšíte?

"To je podle mě jeden ze dvou nejlepších zápasů v sezoně. Ještě finále FA Cupu proti Arsenalu bude skvělé. Ale hrát doma s Barcelonou ještě k tomu s výsledkem 0:0 z prvního zápasu láká. Moc se těším, bude to skvělé, atmosféra je skvělá už teď dva dny před zápasem. Fandové se těší, že slavnou Barcu pokoříme. Pro mě je to velká čest zahrát si proti takovému mužstvu."

Nezklamala vás ale Barcelona v tom prvním duelu ve Španělsku. Nedala gól a ani příliš mnoho šancí si nevytvořila. Bylo to dobrou hrou Liverpoolu?

"Hráli jsme velice defenzivně a Barcelona to měla proti nám velice těžké. Bránili jsme celý zápas a ani jsem nebyl zklamaný. Jeli jsme tam uhrát remízu a Barcelona se proti naší hře neprosadila. Teď by to ale mohlo být pro nás horší. Bojím se, že až hru víc otevřeme, že by Barcelona mohla daleko víc kousat. Asi ukáže svoji opravdickou tvář. Vždyť v posledních dvou ligových zápasech hrála 4:4, takže její hráči góly určitě umějí dávat."

Generálka na Pohár UEFA ale Barceloně v lize nevyšla, byť dala čtyři góly. Zaragozu totiž doma neporazila. Potvrdila jen, že hodně gólů dává, ale také dostává. Má po celou sezonu velice zranitelnou obranu …

"Myslím si ale, že my stejně nic otevírat nebudeme. I když to bude 0:0, šance jsou vyrovnané až do konce. Budeme se spíš snažit co nejdéle udržet nějaké rozumné skóre a dát branku. Jedině tak se proti nim dá uhrát solidní výsledek. Neotevřeme to a budeme se spoléhat na nějakou hrubku jejich obrany, kterou potrestáme."

Jak snášíte tu enormní zátěž, která je v jarní sezoně v Liverpoolu rozdělena na všechny jeho hráče?

"Právě to je dobré. Že tady máme vyrovnaných dvacet hráčů, které trenér Houllier stále točí a střídá. Že prostě nikdo není nucen odehrát všechny zápasy v týdnu. V jedné sestavě bychom takovou zátěž zvládnout nemohli. Díky tomu si myslím, že to jde. Na to, že se blíží konec sezony, tak se ještě cítím jakžtakž dobře. Měl jsem sice minulý týden problém se stehenním svalem, dva zápasy jsem vynechal,ale už se to uklidnilo."

Byl jste povolán i pro přípravném utkání reprezentace proti Belgii, které se bude hrát 25. dubna v Praze. Nedal byste tentokrát přednost spíš odpočinku?

"Určitě by mi to pomohlo, protože zápasů je hodně. Ale nedá se nic dělat. Čeká nás jeden z nejdůležitějších zápasů kvalifikace o světový šampionát (2. června v Dánsku) a trenér Chovanec si potřebuje ověřit naši formu a vidět nás pohromadě v akci. Chápu to. Naše poslední reprezentační výkony nebyly dobré a tak se musíme na odvetu s Dánskem co nejlépe připravit."

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme