‚Jsem další na řadě?‘ Sportovci odsuzují Floydovu smrt. USA už podobnou tragédii zažily v roce 2014

Smrt neozbrojeného Afroameričana George Floyda, která od minulého týdne vyvolala ve Spojených státech amerických řadu protestů a nepokojů, pronikla už i do světa sportu. Své rozhořčení nad rasismem dala otevřeně najevo například tenistka Coco Gauffová, fotbalisté v německé Bundeslize nebo legenda NBA Michael Jordan.

Tento článek je více než rok starý.

Minneapolis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalista Borussie Dortmund Jadon Sancho

Fotbalista Borussie Dortmund Jadon Sancho | Zdroj: Reuters

Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel minulý týden poté poté, co mu při zatýkání klečel bělošský policista Derek Chauvin několik minut na krku. Chauvin byl v pátek zatčen a obviněn z vraždy, hrozí mu až 25 let vězení.

Minneapolis sčítá škody po další noci nepokojů. Dav zapálil policejní stanici, v ulicích je Národní garda

Číst článek

Smrt vzápětí vyvolala řadu protestů, které v Minneapolis vyvrcholily v nepokoje a násilné střety s policií. Své rozhořčení nad celou situací odstartovala tenistka Gauffová, která na sociálních sítích sdílela emotivní video.

„Využívám svůj hlas v boji proti rasismu,“ napsala v popisku videa, kde se střídaly fotografie George Floyda s jinými oběťmi z řad černochů. „Jsem další na řadě já? Já svůj hlas využívám, využijete i vy ten váš?“

Coco Gauffová natočila po smrti G.F. emotivní video:

Na sociálních sítích se také bleskovou rychlostí začalo šířit heslo „Justice for George Floyd“ (spravedlnost pro G. F.), které si pod dres napsal i fotbalista Borussie Dortmund Jadon Sancho a poté, co vstřelil druhý ze svých třech gólů do sítě Padebornu, ho ukázal na kamery do celého světa.

Znepokojení nad tragickou událostí a rozhořčení nad následnými násilnostmi vyjádřil také legendární basketbalista Michael Jordan.

Statement from Michael Jordan:

22:47 – 31. 05. 2020

17622 78679

„Jsem hluboce zarmoucený, skutečně ztrápený a prostě naštvaný. Vidím a cítím všeobecnou bolest, vztek a frustraci. Stojím za těmi, kteří odsuzují hluboce zakořeněný rasismus a násilí vůči barevným lidem v naší zemi. Máme toho už dost,“ napsal majitel klubu Charlotte Hornets.

Memento z roku 2014

Ačkoliv by se to mohlo zdát jako náhoda, podobně medializovaný případ už Spojené státy před pár lety zažily. V roce 2014 totiž na následky nepřiměřeného policejního zákroku zemřel Afroameričan Eric Garner.

Třiačtyřicetiletý obyvatel New Yorku během škrcení policistou několikrát opakoval, že nemůže dýchat a právě věta „I can't breathe“ se tehdy stala všeříkajícím heslem, kterým na triku dával svůj postoj vůči policejní brutalitě a rasismu i basketbalové hvězdy z NBA.

Tragickou smrt George Floyda na sociálních sítích intenzivně komentoval i LeBron James, který se v jednom ze svých příspěvků ptá: „Proč nás Amerika také nemiluje?“ a tím „nás“ nemá pochopitelně na mysli nikoho jiného než černošské obyvatelstvo USA.

Why Doesn’t America Love US!!!!!????TOO. 😭😭🤦🏾‍♂️🤦🏾‍♂️ #HeadHighandStayStrong🙏🏾💪🏾 #WeAllWeGot✊🏾👑

09:32 – 31. 05. 2020

27086 170970

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme