Snowboarding přišel o ikonu. Zemřel Jake Burton, zakladatel značky, kterou znal celý svět

Ve věku 65 let zemřel zakladatel společnosti Burton Snowboards, Jake Burton Carpenter. Zprávu o jeho smrti potvrdila společnost na svém oficiálním twitterovém účtu.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„S těžkým srdcem oznamujeme, že zakladatel naší společnosti Jake Burton Carpenter minulou noc odešel v kruhu svých milovaných. Důvodem byla rakovina, která se mu vrátila. Byl duší snowboardingu, byl tím, kdo nám dal sport, který milujeme,“ stojí v oficiálním prohlášení světoznámé značky sportovního vybavení.

Zprávu o Burtonově smrti postupně potvrdila i světová média. Carpenter se v roce 1977 ve Vermontu rozhodl založit firmu na výrobu snowboardů. Začátky byly sice těžké, ale nakonec se jeho prkna začala prodávat do celého světa.

Snowboarding se postupem času stal nedílnou součástí zimních olympijských her, kde si svoji premiéru odbyl v roce 1998 v Naganu. Carpenterovi byla v roce 2011 diagnostikována rakovina varlat, kterou se mu tehdy podařilo překonat. V roce 2015 pak trpěl neobvyklým onemocněním nervové soustavy, které ho na několik týdnů paralyzovalo.

Smutná zpráva zasáhla pochopitelně i slavné sportovce. Vzpomínku „zakladateli snowboardingu“ věnoval například i trojnásobný vítěz olympijských her Shaun White nebo bývalý cyklista Lance Armstrong.

„Nedokážu slovy zachytit, jak moc jsem Jakeovi vděčný. Byl to právě on, kdo mi byl v mém životě a kariéře tolik nápomocný. Věřil ve mě, už když jsem byl velmi mladý, a věnoval mi hodně ze sebe i za svoji značku. Jake mě podporoval všemi možnými způsoby,“ sepsal vzpomínku White na svém instagramovém účtu.

„Odpočívej v pokoji, Jakeu Burtone. Můj bratře, bylo mi ctí být tvým přítelem a přeživším. Uvidíme se na druhé straně,“ napsal Armstrong, který v minulosti sám rakovinu varlat prodělal.

RIP Jake Burton. My brother, it was honor to be your friend and fellow survivor. See ya on the other side. #fuckcancer

18:26 – 21. 11. 2019

50 678

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme