Soňa Boštíková: žena a osmitisícovky

Pravidelnou víkendovou relaci věnovanou rekreačnímu sportování zkusím tentokrát uvést otázkou: Co má podle vás společného Praha 5 s nejvyšší horou na světě - Everestem? Tak třeba to, že o obojím si Aleš Procházka mohl popovídat s účastnicí několika výprav na osmitisícové vrcholy, Soňou Boštíkovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Himaláje

Himaláje | Foto: Himalaya 8000

Nechci u posluchačů vyvolávat dojem, že jste se před pár hodinami vrátila z nějaké himalájské osmitisícovky. Ale to naše povídání o velehorách bychom mohli zaktualizovat tím, že probíhá v Praze na Smíchově Festival alpinismu, který může být lákadlem pro všechny milovníky vysokých nadmořských výšek. Kdybychom měli z toho bohatého programu doporučit aspoň třeba nějakou tu nedělní perličku, co byste vybrala?

Soňa Boštíková: Třeba ve dvanáct hodin má Zdeněk Hrubý, můj kolega z Expedice K2 povídání spojené s promítáním diapozitivů. Je to právě o expedici K2. A ve čtrnáct hodin to je veliká lahůdka: Dav Karničar, to jméno už určitě posluchači slyšeli, je první člověk, který sjel celý Mount Everest na lyžích. Smíchovský festival se uskuteční ve velkolepých prostorách Palace Cinemas.

Pokud by se ale chtěl některý nadšenec na místo vydat třeba s vaší fotkou a získat váš podpis, tak neuspěje. Ne proto, že by vás tahle akce nezajímala, ale protože budete na jiné jí podobné.

Soňa Boštíková: Já se opravdu smíchovského festivalu nezúčastním, protože jsem už dřív přislíbila účast na festivalu v Šumperku. Tamní festival se jmenuje Horování a má už patnáctiletou tradici. Takže já budu svoje obrázky ukazovat divákům na Moravě.

Vy jste byla v létě v partě nadšenců, kteří se chystali vydat vstříc himalájským osmitisícovkám. Ale z téhle vaší výpravy nakonec nebylo nic.

Soňa Boštíková: Byl nás tým šesti lidí, byla to vlastně výprava organizovaná i pro zájemce, kteří by jeli do Himalájí poprvé a právě některé z nich vyděsily zprávy z Nepálu. O tom, jak to tam vypadá, jak maoisté omezují výpravy turistů. Jak je zablokované zásobování z Indie, jaké jsou problémy v Káthmandů. Na základě těchto informací odřekli účast v expedici a organizovat výpravu pro tři lidi by nebylo možné. Takže jsme ji po dohodě s ostatními účastníky museli pozastavit, odložit na příští podzim. Víme ale, že ne všechny výpravy se daly odradit tak jako my. Dvě české výpravy odjely na Šiša Pangmu, takže letos se Šiša Pangma stala "českým" vrcholem. Jednou cestou na ni vystoupila skupina Radky Jaroše a druhou cestou skupina olomouckých a krkonošských méně známých horolezců, kteří se určitě známými stanou. Tam stálo na vršku šest lidí.

A vy, abyste se nedívala na osmitisícové vrcholy jenom tak uctivě zdola, z našich nadmořských výšek, se prý těšíte na jaro, kdy máte v plánu zaútočit na nejvyšší vrchol světa - na Everest.

Soňa Boštíková: Everest připravujeme vlastně už třetí rok, dvakrát jsme ho posunuli, odložili na další rok. Teď ty přípravy, myslím si, mají mnohem větší obrátky, takže je větší šance, že se nám opravdu podaří odjet. Moji kamarádi pořád trvají zarputila na prvovýstupu, jsou opravdu velice silná skupina. Myslím si, že mají šanci na úspěch a moje skupina byla taky posílená. Měli bychom být dvě ženské, které pohybují v "normálce", připravují sestupovou trasu a přitom se snaží vystoupit na vršek.

Aleš Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme