Sosenka vytvořil světový rekord v hodinovce

Cyklistovi Ondřeji Sosenkovi vyšel útok na světový rekord v hodinovce. Devětadvacetiletý jezdec italské profesionální stáje Acqua & Sapone ujel na olympijské dráze v Krylatském v Moskvě za šedesát minut 49 kilometrů a 700 metrů. Pět let staré maximum Brita Chrise Boardmana z Manchesteru překonal o 259 metrů. V posledních letech se o nové maximum pokoušeli cyklisté třikrát, naposledy letos v lednu neuspěl Švýcar Nuttli stejně jako Němec Liese.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Sosenka

Ondřej Sosenka | Foto: sosenka.cz

Sosenka je prvním Čechem mezi rekordmany v hodinovce, bájná hranice 50 kilometrů však jeho útoku odolala a zůstává nadále pro něj výzvou. Přesto byl po zdařilém vystoupení v Moskvě nesmírně šťastný, ale také totálně vyčerpaný. Nikdy v životě prý ještě nic tak těžkého neabsolvoval.

Český cyklista začal pokus hodně rychle. Oproti vlastnímu rozpisu měl po kilometru k dobru přes dvě a půl sekundy, oproti času Boardmana skoro tři. Prvních deset kilometrů zajel Sosenka za 12 minut a třísekundový náskok držel oproti času britského jezdce v následující desítce. Podstatné zrychlení v dalších deseti kilometrech znamenalo zvýšení náskoku až na dvanáct sekund.

Po čtyřiceti kilometrech už jich měl k dobru osmnáct a účastníci pokusu na moskevské dráze začínali tušit, že vidí rekordní jízdu. Nasazené tempo dokázal Sosenka udržet až do výstřelu rozhodčích po šedesáti minutách, na metě dosavadního rekordu se ocitl zhruba 19 sekund před vypršením limitu. Přibližně stejně tolik by pak ještě potřeboval, aby dosáhl padesátikilometrové hranice.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme