Souboj fotbalových fanoušků - 21. kolo

I v tomto kole vládla na některých stadionech atmosféra, která se nemusí stydět za přídomek "fotbalová". Bohužel, ve věci pyrotechnických pokusů jsou některé skupinky nepoučitelné, zaměstnávají svou činností z veřejných peněz placené osoby, které by mohly být užitečné jindy a jinde, a dostávají český fotbal na úroveň v tomto ohledu divočejších států, místo abychom se blížili zemím kultivovanějším a přitom skutečně fotbalu zaslíbeným. Největší výtka tentokrát míří směrem k výtržníkům z Brna a Ostravy, problematické byly i další tábory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sportovní fanoušci

sportovní fanoušci | Foto: SK Kladno

Olomouc-Ostrava 7:4

Jedenáct tisíc přítomných příznivců obou mužstev vytvořilo bouřlivou atmosféru s hlasitým povzbuzováním. Ostravští fandové obsadili celou severní tribunu, na níž se vejde více než tři tisíce osob. Další z nich byli ještě i na dalších tribunách. Pokud bychom hodnotili pouze jejich početnost a hlasové projevy, museli bychom udělit mimořádně vysokou známku. Někteří z nich se ale chovali naprosto nepatřičně. Právě z "ostravské" tribuny vlétly na trávník několikrát "hořící předměty". Jednou dokonce rozhodčí na krátkou dobu kvůli tomu přerušil hru. Navíc ještě zakládali na tribuně ohně, i přímo na sedačkách. Museli zasahovat hasiči. Kromě toho pálili transparenty a utrhli jednu několik metrů velkou reklamní plochu. Z nadprůměrného hodnocení je tedy podprůměrné. Příznivci domácího mužstva sice ve svém sektoru použili také pyrotechniku, ale okolí ani hrací plochu nijak neohrozili. Jinak svůj celek Olomoučané povzbuzovali s vervou. Proto jim dávám nadprůměrnou známku.

Žižkov-České Budějovice 4:1

Jihočeský sektor zel prázdnotou, až na pár jednotlivců bez jakéhokoli označení klubové příslušnosti a projevů podpory. Domácí hlasatel oznámil sice návštěvu více než tří tisíců diváků, ale nezdálo se, že by se zaplnilo více než tři pětiny kapacity stadionu pod vysílačem. Komorní atmosféru nárazově přerušovaly náznaky fandění, sympaticky nutno uznat, že zhruba rovnoměrně po celý zápas. Použití pyrotechniky se domácí kotel nevyvaroval, byť nešlo o pyrotechniku těžšího kalibru.

Plzeň-Liberec 5:5

Z Liberce dorazila zhruba stovka fanoušků, kteří odjížděli spokojení a sami se na tom do jisté míry podíleli. Ani domácí příznivci i přes porážku nezaslouží zatracení, zahráli průměrné představení. Navíc se vše obešlo bez nepřístojností.

Jablonec-Brno 6:1

Domácí fandili slušně, každou pěknou akci dokázali ocenit potleskem. Pro svůj tým byly skutečnou oporou. Hostům nižší známku udělit nelze, a vyšší si nezaslouží. Chovali se neurvale, v sektoru vylamovali lavice, zapalovali je, neslušně fandili, hlasatel je musel několikrát vyzývat ke klidu.

Teplice-Zlín 5:1

Domácí fanušci povzbuzovali svůj tým po celé utkání, i když tradičně ne zrovna v hojném počtu. Hostům přijeli vyjádřit tichou podporu čtyři lidé.

Kladno-Most 1:4

Hostující fanoušci i v malém počtu domácí příznivce zahanbili. Zhruba dvacítka Mosteckých se snažila povzbuzovat celý zápas, i když nijak výrazně slyšet nebyli. Oproti tomu slabá domácí návštěva (dvě tisícovky jsou na nejvyšší soutěž zoufale málo) se fandit příliš ani nepokoušela a někteří jedinci navíc ještě před koncem zaplavili stadion dýmovnicemi, což byl ten nejvýraznější počin, kterým na sebe domácí tábor upozornil.

Slavia-Bohemians 7:7

Na Strahov tolik diváků už asi dlouho nepřijde, pořadatelé jich napočítali přes sedm tisíc. Oba tábory se podobnou měrou zasloužily o výtečnou kulisu, a to jak svými hlasivkami, tak nápaditými transparenty. Obě strany akcentovaly svou příslušnost k Vršovicím. Představení však kazila individua z jejich středu, která se vytasila s pyrotechnikou. Na takové dýmovnici, jejímž následkem se zahalí do mlhy a zápachu polovina stadionu, nebo na světlici, která přistane v pokutovém území vedle jednoho z brankářů skutečně není nic hodného obdivu. U hostujících příznivců je zarážející, jak umějí z týdne na týden měnit své chování. Při dvou posledních výjezdech na Žižkov a Strahov řádili za pomoci pyrotechniky, doma v Ďolíčku proti Jablonci se chovali naprosto způsobně, po pyrotechnice ani památky. Když se chce...

Mladá Boleslav-Sparta 5:5

Atmosféra byla nadprůměrná, ale domácí si renomé pokazili snůškou vulgarit, kterých bylo množství větší než malé, ač se z jejich pohledu dá nespokojenost s děním na hřišti pochopit. Hosté zase pro změnu doprovázeli svou podporu mistrovskému celku efekty způsobenými pyrotechnikou.

Pořadí po 21. kole

1.-2. Bohemians a Ostrava 133 3. Liberec 122 4. Slavia 114 5. Sparta 98 6.-8. Brno, Mladá Boleslav a Teplice 92 9. Most 88 10. Plzeň 81 11. Žižkov 80 12. Olomouc 78 13. Jablonec 72 14.-15. České Budějovice a Zlín 67 16. Kladno 58

sportovní reportéři Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme