Souboj fotbalových fanoušků - 30. kolo

Fotbalisté Bohemians 1905 se po jedné sezóně v nejvyšší soutěži poroučejí zpět do druhé ligy. Slabou útěchou pro jejich příznivce může být skutečnost, že vyhráli úvodní ročník soutěže Radiožurnálu o nejlepší fanoušky Gambrinus ligy. Rozhodlo o tom poslední kolo a přímý souboj táborů Baníku Ostrava a Bohemians. Domácí se po tomto neoficiálním finále soutěže dokázali bodově dotáhnout na vedoucí Klokany, ti ale zvítězili díky pomocnému kritériu většího počtu maximálních hodnocení nasbíraných během sezóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Bohemians 1905

Fanoušci Bohemians 1905 | Foto: Bohemians 1905

Pohár pro vítěze převzali zástupci Bohemians 1905 během vyhlašování nejlepší fotbalové jedenáctky v České televizi. Už teď je jisté, že příští rok bude mít trofej Českého rozhlasu jiného majitele, protože Bohemians coby druholigový celek obhajovat nebudou. Po zkušenostech z pilotního ročníku dozná soutěž Radiožurnálu a systém hodnocení pro sezónu následující jistých změn. Druhý ročník soutěže Radiožurnálu o nejlepší ligové fanoušky začne s prvním kolem příštího ročníku Gambrinus ligy.

Ostrava-Bohemians 10:7

Hosty přijelo na Bazaly podpořit nejvíce fandů v této sezoně. Během zápasu se snažili, místy je šlo proti vyprodanému stadionu i slyšet, ovšem proti početné přesile Baníkovců celkově neměli šanci se prosadit dlouhodobě. Na obou stranách se objevily v minimální míře pyrotechnické kousky (ty předem plánované po skončení zápasu nepočítaje), domácím nutno připsat k dobru pěknou choreografii.

Liberec-Sparta 9:1

Domácí předvedli svůj vysoký standard a také díky tomu, jaký přijel soupeř a o co šlo, jich dorazilo dost. Hosté mohou být rádi, že minimem je jednička. Na dýmovnice, dělbuchy a světlice už si fotbalová veřejnost nerada zvyká (ne tak policie, která právem vyčistila téměř celý kotel hostů). Ale to, jak pokřikem "Horváth ven!" vyhnali svého bývalého kapitána je na psychoanalýzu zmíněných jedinců, zřejmě (dle Freuda) si léčících komplexy a nedostatky v mezinoží. Ani výjimka v podobě fanynky povzbuzující téměř nahoře bez, je více bodů nepřinese.

Slavia-Jablonec 10:5

Hlediště nového stadionu nacpané k prasknutí, červeno-bílá euforie, intenzivní a neustávající povzbuzování bez jakýchkoli náznaků zneužívání absence jakýchkoli bariér mezi hřištěm a ochozy, povedené choreo a na konci mistrovské oslavy, těžko si lze představit lepší fotbalovou atmosféru. Nekazil ji ani hlouček jabloneckých příznivců, kteří se důstojně přidali k domácímu nadšení a navíc v mezičasech, kdy hlasivky slávistů na mžik odpočívaly, byli také slyšet.

Žižkov-Mladá Boleslav 5:5

Diváci z domácího i hostujícího tábora si zasloužení ocenění za to, že na nic neřešící utkání dorazili. Neztropili žádné výtržnosti, netíhli ani k opačnému extrému, zkrátka průměr.

Zlín-Brno 5:1

Zlínští fanoušci neházeli žádnou pyrotechniku, nepřelézali zábrany ani neničili plot, což se o hostech říci nedá. Na druhou stranu domácí fandili podstatně méně intenzivně než Brňané. Pro hosty je i nejnižší možná známka ještě vysoká. Za zvěrstvo, které napáchali brněnští chuligáni, by si zasloužili hosté nulu. Celý zápas létaly na hrací plochu světlice, dělobuchy a jiná pyrotechnika. To však bylo to nejmenší. Po vedoucí brance banda primitivů prolomila zábrany oddělující hostující sektor od hrací plochy a jen včasný zásah hasičů, policistů a bezpečnostní agentury zabránil nejhoršímu. Přesto musel sudí Královec zápas přerušit a poslat hráče do kabin. Brněnští rváči se pak vyznamenali i po zápase, kdy pronikli na hrací plochy a policisté měli plné ruce práce, aby je ze stadionu vůbec dostali.

Teplice-Kladno 4:3

Z Kladna se přijely se sezónou rozloučit zhruba tři desítky fanoušků, kteří se uměli projevit, radost z udržení v soutěži na nich byla vidět. Domácí publikum opět zklamalo návštěvou a přístupem, které se dají označit za podprůměrné, zvlášť když jejich mužstvo ještě bylo, byť teoreticky, ve hře o postup do Poháru UEFA.

Plzeň-Most 3:1

Odepsaný Most přijelo podpořit jenom několik jednotlivců, ale ani domácí publikum se nijak nevyznamenalo. Do Štruncových sadů dorazila nejnižší návštěva sezóny, takže o fotbalové atmosféře nelze hovořit.

Olomouc-České Budějovice 3:1

Utkání sledovala jedna z~nejslabších návštěv v~prvoligové historii Sigmy vůbec. Necelé tři tisíce diváků. Fanoušci se nijak výrazněji neprojevovali. Domácí průměrně, sektor hostů byl prázdný. Zápas proběhl bez výstřelků, což je snad jediné pozitivum.

Konečné pořadí 1. ročníku soutěže Radiožurnálu o nejlepší fotbalové fanoušky

1. Bohemians 208 2. Ostrava 208 3. Liberec 175 4. Slavia 171 5. Sparta 150 6. Mladá Boleslav 143 7. Teplice 131 8. Brno 128 9. Most 122 10. Žižkov 115 11. Olomouc 108 12. Plzeň 107 13. Jablonec 102 14. Zlín 100 15. České Budějovice 87 16. Kladno 83

sportovní reportéři Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme