Španělé vládnou fotbalové Evropě

Fotbalisté Španělska slaví po 44 letech titul mistrů Evropy. Ve finále ve Vídni porazili Německo 1:0. Rozhodující gól dal ve 33. minutě Fernando Torres. Noví šampióni na cestě za triumfem na turnaji ani jednou neprohráli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fernando Torres  s trofejí

Fernando Torres s trofejí | Zdroj: ČTK

V sestavě Německa se nakonec objevil kapitán Michael Ballack, který měl problémy s lýtkem. Naopak Španělé se museli obejít bez nejlepšího střelce Eura Davida Villy, který zůstal kvůli zraněnému svalu jen na lavičce. Trenér Luis Aragonés tak poslal od začátku do hry záložníka Cesca Fabregase.

Německo vstoupilo do zápasu aktivněji a od třetí minuty mohlo vést. Chybu obránce Ramose ale útočník Klose nevyužil. Tým trenéra Luise Aragonése pak přidal na aktivitě a problémy dělal soupeři zejména levý záložník Iniesta, jehož centr si málem do vlastní sítě srazil obránce Metzelder. Ve 23. minutě si na centr Ramose naskočil Torres a míč poslal do tyče Lehmanovi branky. O deset minut později se ale už Španělé radovali, když po chybě obránce Lahma s brankářem Lehmanem vstřelil jediný gól utkání Torres. Německo se pak snažilo o vyrovnání, ale precizní obrana Jihoevropanů nedovolila soupeři vystřelit na branku. Španělé pak mohli zvýšit své vedení ale ani Iniesta ani Ramos německého golmana nepřekonali.

Španělsko tak střídá na trůnu pro evropské šampiony Řecko, narozdíl od něj ale dokázalo bavit diváky útočným fotbalem. Svěřenci Luise Aragonése zlomili letité prokletí a po 24 letech proklouzli do semifinále, kde si v jednom z nejhezčích duelů šampionátu hladce poradili s Ruskem. Ani Němci na skvělé kombinace Španělů v čele s Fernandem Torresem nestačili. Titul je tak ve správných rukou. Kouč Aragonés nechal i přes protesty fanoušků doma střelce Raúla, výborně ho ale zastoupil útočník Valencie David Villa, autor čtyř gólů.

Německo - Španělsko 0:1 (0:1)

Branka: 33. Torres. Rozhodčí: Rossetti - Griselli, Calcagno (všichni It.). ŽK: Ballack, Kuranyi - Casillas, Torres. Diváci: 51.428 (vyprodáno)

Německo: Lehmann - Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm (46. Jansen) - Frings, Hitzlsperger (58. Kuranyi) - Schweinsteiger, Ballack, Podolski - Klose (78. Gomez). Trenér: Löw

Španělsko: Casillas - Sergio Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila - Senna - Iniesta, Xavi, Fabregas (63. Xavi Alonso), Silva (66. Cazorla) - Torres (78. Güiza). Trenér: Aragonés

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme