Sparta nadělovala, ostatní ztráceli

Z pronásledovatelů pražské Slavie se v nedělních duelech fotbalové Gambrinus ligy vedlo pouze odvěkému rivalovi ze Sparty, který si na hřišti Mostu připsal tři body za vysoké vítězství 5:0. Naopak Baník překvapivě snadno podlehl Českým Budějovicím, Boleslav na domácí půdě nestačila na Zlín.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AC Sparta Praha

AC Sparta Praha | Foto: AC Sparta Praha

Generálka na pohárový zápas v Toulouse se Letenským vydařila. Svěřenci kouče Michala Bílka od úvodních minut diktovali tempo hry a z účinných kombinací vyprodukovali také úvodní branku, o kterou se v 11. minutě postaral Marek Kulič. Gólovou radost si reprezentační útočník dopřál i po změně stran, když v 57. minutě využil zaváhání brankáře Acevského a do prázdné svatyně zvýšil na 2:0. "Dnes jsem velice spokojen, zvlášť s oběma útočníky," ocenil po utkání trenér Bílek práci útočného tandemu Slepička-Kulič. Na bývalou oporu Příbrami a Mladé Boleslavi pak gólově navázali Rezek a dvojice střídajících hráčů Kolář s Doškem. Vedle forwardů si před druhým kolem základních skupin Poháru UEFA zvedl seběvědomí i brankář Tomáš Grigar, jenž ve druhém letošním startu udržel premiérové čisté konto, k němuž mu dopomohla i dobře fungující obrana, dirigovaná navrátilcem Řepkou. Výhrou 5:0 se obhájce titulu zařadil na průběžné druhé místo, o šest bodů zpět za Slavii. "Chci se omluvit za tu hrůzu, co jsme tu dnes viděli," kál se po utkání domácí kouč Robert Žák, jehož tým se stále krčí na chvostu prvoligové tabulky.

Zajímavou porci gólů viděli v nedělním zápase i diváci na jihu Čech. Při výsledku 3:0 je ovšem nezaznamenali hráči ostravského Baníku, nýbrž budějovického Dynama. Jako první se mezi střelce už ve 3. minutě zapsal Václav Mrkvička, kterého za další tři minuty napodobil litevský šutér Tomas Radzinevičius a šokující třiadvacetiminutovku završil třetí brankou David Horejš. "Začali jsme velice aktivně, přesně tak jak jsem chtěli. Možná jsme tím i Baník překvapili a nás to neskutečným způsobem rozjelo. Pak už jsme utkání v klidu kontrolovali a naprosto zaslouženě ho dovedli k vítěznému konci," pochvaloval si domácí trenér František Straka. To Karel Večeřa musel chválou na adresu svých svěřenců šetřit, neboť Baník inkasoval podruhé za sebou tři góly. "Každý z těch hráčů, kteří tam byli, si musí sáhnout hluboko do svědomí," prohlásil kouč ostravského celku, který se prohrou 3:0 propadl na čtvrté místo.

Úplně opačný příběh stál za nečekaným zaváháním dalšího z adeptů na příčky zajišťující účast v evropských pohárech. Mladá Boleslav chtěla tříbodovým ziskem odčinit domácí zaváhání s Libercem a výkonnostně navázat na venkovní duel na Bazalech, a tak na Zlín vyrukovala s tradičním nátlakovým fotbalem. Proti jejich útočným choutkám však byl výtečně chytající brankář Vít Baránek a střelec Libor Žůrek, jenž ve 30. minutě vstřelil první gól Zlína od říjnového sedmibrankového debaklu na Slavii. "První dva brejky pro mužstvo asi nebyly dostatečným varováním, tak padla branka po třetím. Bylo to po našich tragických chybách ve středu hřiště," litoval mladoboleslavský trenér Zdeněk Ščasný. "Nám se něco podobného stalo před týdnem, kdy jsme doma tlačili Jablonec a také zůstali bez bodu," podotkl Pavel Hoftych, kouč vítězného mužstva. Mladá Boleslav tak počtvrté v sezóně nedokázala naplno bodovat. Porážka 0:1 jí srazila na sedmou příčku.

12. kolo fotbalové Gambrinus ligy

SIAD Most - Sparta Praha 0:5 (0:1)

Branky: 11. a 57. Kulič, 68. Rezek, 84. Kolář, 88. Došek. Rozhodčí: Královec - Filípek, Kubáň. ŽK: Bogdanov, Jamrich - Slepička. Diváci: 6320.

Dynamo České Budějovice - Baník Ostrava 3:0 (3:0)

Branky: 3. Mrkvička, 6. Radzinevičius, 23. Horejš. Rozhodčí: Racek - Lhoták, Ubias. ŽK: Hunal - Svěrkoš, Bystroň, Varadi. Diváci: 3817.

FK Mladá Boleslav - Tescoma Zlín 0:1 (0:1)

Branka: 30. Žůrek. Rozhodčí: Kocián - Wilczek, Drastik. ŽK: Kopic - Penner, Šmahaj, Bača, Baránek. Diváci: 3430.

SK Kladno - Viktoria Plzeň 1:2 (0:2)

Branky: 79. Dočkal - 12. Psohlavec, 39. Šmejkal. Rozhodčí: Jech - Pospíšil, Košec. ŽK: Bartoš, Farbák - Psohlavec, Knakal, Daněk. Diváci: 1940.

1. FC Brno - Bohemians 1905 2:0 (0:0)

Branky: 46. Polách, 48. Kalouda. Rozhodčí: Kovařík - Večeřa, Jiřík. ŽK: Hašek, Matůš, Slezák, Turtenwald. Diváci: 2750.

FK Viktoria Žižkov - Sigma Olomouc 2:0 (1:0)

Branky: 41. Novotný, 79. Kušnír. Rozhodčí: Matějek - Zlámal, Slavík. ŽK: Novotný - Jindřišek. Diváci: 2476.

Martin Kubičík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme