Sparta přišla o vítězství nad Ajaxem v nastaveném čase

Dvě parádní trefy zpoza pokutového území určily výsledek úvodního duelu fotbalistů Sparty v letošním ročníku Ligy mistrů. Pražany dostal proti Ajaxu Amsterdam do vedení v 66. minutě Miroslav Matušovič, hostům zachránil remízu v první minutě nastavení nizozemský reprezentant Wesley Sneijder.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AC Sparta Praha

AC Sparta Praha | Foto: AC Sparta Praha

Ajax si za výkon, který na Letné předvedl, minimálně remízu zasloužil. Zejména v prvním poločase se dokázali do šancí dostávat výhradně hráči nizozemského vicemistra, jenže Pienaar, Rosenberg ani Babel Jaromíra Blažka v brance Sparty překonat nedokázali. Na druhé straně se sparťané před Jihoafričana Vonka takřka nedostali. Naopak - často staženi hluboko na své polovině hřiště jen vyčkávali, co vymyslí soupeř. Marně trenér Hřebík vyháněl své hráče kupředu a vybízel je k napadání rozehrávky Ajaxu. Z tribun se co chvíli ozýval již tradiční pokřik "Hřebík ven!"

Obraz hry se mírně změnil po přestávce. Hru domácích oživil Miroslav Matušovič, který vystřídal Miroslava Slepičku. Matušovič nejprve nenápadnou střelou donutil Vonka vyrazit míč na tyč, od níž se jen těsně neodrazil do branky. V 66. minutě se už bývalý hráč Baníku Ostrava trefil přesně. Na jeho ránu z voleje po nepovedeném rohovém kopu Sparty Vonk nedosáhl a Sparta vedla 1:0.

Letenské publikum rázem ožilo a hnalo své oblíbence za vítězstvím. Poté, co Babel trefil tyč Blažkovy branky už to vypadalo, že Sparta snaze Ajaxu o vyrovnání odolá, jenže těsně po vypršení základní hrací doby nechali domácí vystřelit Sneijdera, který se z 25 metrů trefil přesně a vyrovnal. Ani tentokrát tudíž Sparta utkání, jímž vstupovala do základní skupiny Ligy mistrů, nevyhrála.

Ve druhém zápase skupiny "B" zvítězil londýnský Arsenal 2:1 nad podceňovaným Thunem gólem Dennise Bergkampa v nastaveném čase. Arsenal dohrával více než poločas v deseti bez vyloučeného Van Persieho. Z českých legionářů se v prvním kole základních skupin Ligy mistrů střelecky prosadil Pavel Nedvěd, který jedním gólem přispěl k výhře Juventusu Turín na hřišti FC Bruggy.

Sparta Praha - Ajax Amsterdam 1:1 (0:0)

Branky: 66. Matušovič - 90+1. Sneijder.
Rozhodčí: Larsen - Hansen, Norrestrand (všichni Dán.)
ŽK: Galásek (Ajax)
Diváci: 15 386
Sestavy:
Sparta: Blažek - Pospěch, Petráš, Lukáš, Kadlec - Kisel, Sivok, Poláček (79. Došek) - Poborský, Zelenka - Slepička (49. Matušovič). Trenér: Jaroslav Hřebík.
Ajax: Vonk - Trábilsí, Grygera, Maduro, Emanuelson - Galásek (90. Heitinga), Sneijder, Lindenbergh - Pienaar (80. Rosales), Rosenberg (76. Charisteas), Babel. Trenér: Danny Blind.

Další výsledky:

Skupina "A":
Rapid Vídeň - Bayern Mnichov 0:1
FC Bruggy - Juventus Turín 1:2
Skupina "B":
Arsenal - Thun 2:1
Skupina "C":
Udinese - Panathinaikos 3:0
Werder Brémy - FC Barcelona 0:2
Skupina "D":
Benfica Lisabon - Lille 1:0
Villarreal - Manchester United 0:0
Skupina "E":
AC Milan - Fenerbachce Istanbul 3:1
PSV Eindhoven - Schalke 04 1:0
Skupina "F":
Olympique Lyon - Real Madrid 3:0
Olympiakos Pireus - Rosenborg Trondheim 1:3
Skupina "G":
Chelsea - Anderlecht Brusel 1:0
Betis Sevilla - FC Liverpool 1:2
Skupina "H":
Glasgow Rangers - FC Porto 3:2
Artmedia Bratislava - Inter Milan 0:1

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme