Sparta v poháru nezaváhala, Brno zvítězilo v Jablonci

Na čtyřech stadionech se dnes rozhořely boje o evropské fotbalové poháry. Sparta v úvodním čtvrtfinále Českomoravského fotbalového svazu dlouho prohrávala s HFK Olomouc 0:1, nakonec ale druholigového soupeře na jeho hřišti udolala 2:1. Liberec si počínal suverénněji. Slovan zvítězil v Třinci 3:0. Nejlepšího výsledku tak z druholigových celků dosáhnul Bohemians Praha. Střížkovský celek uhrál na půdě Viktorie Žižkov remízu 1:1. V zápase dvou prvoligových mužstev pak Jablonec podlehl Brnu 0:3.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AC Sparta Praha

AC Sparta Praha | Foto: AC Sparta Praha

Trenér Tomáš Uličný byl se svým týmem blízko prvotřídní senzaci. HFK Olomouc, páté mužstvo druhé ligy, se v 19. minutě po hlavičce Lukáška ujala vedení 1:0 a tento výsledek platil až do 65. minuty. "V první půli nám chyběl nám pohyb," stěžoval si v rozhovoru pro Radiožurnál Michal Bílek, "mysleli jsme si, že se soupeř porazí sám a tvrdě jsme narazili." Radost udělala letenskému kouči až gólová čtyřminutovka střídajícího Miroslava Slepičky, jehož dvě trefy skóre otočily. "S výsledkem jsme spokojený," zhodnotil Bílek první čtvrtfinálový duel, v němž jeho svěřenci zvítězili 2:1.

To Liberec uhrál na hřišti dalšího celku z nižší soutěže o poznání přesvědčivější výsledek. Slovan nastoupil v Třinci v nejsilnější možné sestavě a když se záložník Petr Papoušek v 7. minutě z dobrých pětadvaceti metrů opřel do míče, vedli Severočeši 1:0. "Pomohl nám to do psychické pohody, která se ovšem nepromítla na hřišti," glosoval hostující trenér Ladislav Škorpil utkání, v němž jeho mužstvo nakonec vyhrálo 3:0, když se deset minut před koncem báječnou střelou blýskl pro změnu Tomáš Frejlach a čtyři minuty před koncem zakončil ukázkový brejk do prázdné brány Bořek Dočkal. "Za výsledek jsme pochopitelně rádi, ale na základě svých zkušeností si nemyslím, že je o postupu už rozhodnuto," zůstává Škorpil pevně nohama na zemi. Vysoká výhra na hřišti soupeře ale dává mužstvu zpod Ještědu velkou naději do odvety.

Podobně lze hovořit i o Brnu, které si z Jablonce veze rovněž vítězství 3:0. Moravané tak soupeři oplatili ligovou porážku, jež na Střelnici utrpěli v 21. kole. "My jsme zde naposledy hráli velmi špatně a hodně jsem hráče kritizoval," přiznal kouč Brna Petr Uličný pro ČTK. Také v první půli se zkušenému trenérovi výkon jeho svěřenců příliš nezamlouval, což dával hlasitě najevo. Uklidnily ho až branky Aleše Besty a Tomáše Polácha, které ochromily domácí. "Postupně jsme přecházeli až do takové, řekl bych, křeče a nebyli jsme schopní žádnou z těch pološancí nebo akcí dotáhnout do konce," litoval jablonecký kouč František Komňacký v interview pro Radiožurnál. Skóre se do konce zápasu změnilo ještě jedenkrát. V 83. minutě se mezi střelce zapsal Karel Večeřa mladší, který zvýšil na 3:0. "Pro Jablonec je to krutý výsledek," podotkl Uličný.

Krutě mohl dopadnout také lídr druhé ligy, Bohemians Praha. Střížkovský celek zaspal na Žižkově úvod a s domácí Viktorií prohrával už od 6. minuty po brance Koukala. "Postupně jsme zvedali hlavu a začali vyhrávat osobní souboje," ocenil do mikrofonu Radiožurnálu výkon hostujících hráčů jejich trenér Luboš Urban. Bohemians také prospělo poločasové střídání - místo Macháčka naskočil do hry Brzezina. "Kluci se víc hecli a soupeře jsme dokonce i přehrávali," řekl Urban, jehož svěřenci ve druhé půli trefili břevno a tyč. Vyrovnání se pak hosté dočkali v 66. minutě, kdy se prosadil nigerijský útočník Ibe, a stav 1:1 vytrval až do závěrečného hvizdu rozhodčího. "Máme to slušně rozehraný," připustil Urban, aby vzápětí dodal: "ale zase na druhou stranu je mi jasný, že odveta bude strašně těžká."

Druhá čtvrtfinále jsou na programu ve středu 16. dubna.

Výsledky úvodních čtvrtfinále Poháru ČMFS: Fotbal Třinec - Slovan Liberec 0:3 (7. Papoušek, 80. Frejlach, 86. Dočkal), HFK Olomouc - Sparta Praha 1:2 (19. Lukášek - 65. a 69. Slepička), Viktoria Žižkov - Bohemians Praha 1:1 (6. Koukal - 66. Ibe), FK Jablonec - 1. FC Brno 0:3 (31. Polách, 36. Besta, 83. Večeřa).

Martin Kubičík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme