Sparťany čeká v předkole LM kyperský tým APOEL Nikósie

Fotbalisté pražské Sparty se utkají ve druhém předkole Ligy mistrů s kyperským mistrem APOEL Nikósie. Rozhodl o tom polední los v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu. První zápas se bude hrát 28. července na Kypru, odveta 4. srpna v Praze. Další náš účastník prestižní klubové soutěže Baník Ostrava je jako mistr nasazen až do třetího předkola.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AC Sparta Praha

AC Sparta Praha | Foto: AC Sparta Praha

APOEL letos získal už osmnáctý mistrovský titul. Klub založený v roce 1926 už od nepaměti bojuje o prvenství na ostrově především v derby s Omonií. Zahrál si jako jediný kyperský klub dokonce i řeckou ligu, kam vítěz ostrovní soutěže v roce 1973 postoupil.

V evropských pohárech většinou končil hned na startu. První výjimkou byl rok 1964, kdy v prvním kole PVP vyřadil soupeře z Norska, ale euforie vzápětí dostala krutou ránu. Sporting Lisabon vyhrál 16:1, což je dosud nepřekonaný rekord evropských pohárů.

Dnes už kyperští fotbalisté tak snadným soustem pro soupeře nejsou. Před dvěma lety APOEL dokonce málem postoupil do Ligy mistrů. Vyřadil tehdy lotyšskou Floru Tallinn i slovinský Maribor a s AEK Atény prohrál v třetím předkole až po velkém boji. Loni skončil v lize až třetí, ale letos Omonii o tři body předstihl. Uhrin se však na tom podílel jen do listopadu, pak klub opustil, údajně kvůli tomu, že nedostával výplatu. K titulu pak mužstvo dovedl Srb Ivan Jovanovič. Nedávno odešel i stoper Votava, který si našel angažmá v německém druholigovém Fürthu.

Trenér Straka sílu soupeře určitě zná. Loni v létě ho ještě jako kouč Teplic v rámci letní přípravy porazil 1:0 a vítězný gól tehdy dal další dnešní sparťan Jan Rezek. Ačkoliv podle kouče Františka Straky šel kyperský fotbal v poslední době dost nahoru, los vítá jako velmi přijatelný. "Líbí se mi také, že nebudeme tak unavení z cestování. Kdybych dostali nějaký jiný celek daleko ve východní Evropě, bylo by to horší. Jsem také rád, že hrajeme první zápas na Kypru, tam si musíme vydobít dobrou pozici pro domácí odvetu, zvítězit a dostat se do třetího předkola." Své zápasy hraje APOEL na stadionu Neo Pancypria, který má kapacitu 27 tisíc míst. Klubovými barvami jsou žlutá a fialová.

Dvojice pro první předkolo (14. a 21. července):

KR Reykjavík - FC Shelbourne (Ir.),

Skonto Riga - FC Rhyl (Wal.),

Flora Tallinn - HIT Nova Gorica (Slovin.),

HJK Helsinky - Linfield Belfast,

Pobeda Prilep (Mak.) - Pjunik Jerevan,

Šerif Tiraspol (Mold.) - Jeunesse Esch (Luc.),

WIT Tbilisi - HB Tórshavn,

Sliema Wanderers (Malta) - FBK Kaunas (Lit.),

Široki Brijeg (Bos.) - Něftči Baku,

FK Gomel (Běl.) - FK Tirana.

Dvojice pro druhé předkolo (28. července a 4. srpna):

Pobeda Prilep/Pjunik Jerevan - Šachťor Doněck,

APOEL Nikósie - Sparta Praha,

Rosenborg Trondheim - Šerif Tiraspol/Jeunesse Esch,

Young Boys Bern - Crvena zvezda Bělehrad,

Flora Tallinn/HIT Nova Gorica - FC Kodaň,

Široki Brijeg/Něftči Baku - CSKA Moskva,

MŠK Žilina - Dinamo Bukurešť,

HJK Helsinky/Linfield Belfast - Maccabi Tel Aviv, Skonto Riga/FC Rhyl - Trabzonspor,

FC Bruggy - Lokomotiv Plovdiv,

FK Gomel/FK Tirana - Ferencváros Budapešť,

Hajduk Split - KR Reykjavík/FC Shelbourne,

Djurgaarden IF - Sliema Wanderers/FBK Kaunas,

WIT Tbilisi/HB Tórshavn - Wisla Krakov.

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme