Spartu čeká AC Milán, Teplice vyzvou Celtic

Fotbalisté Sparty i Teplic se v evropských pohárových soutěžích dočkali atraktivních soupeřů. Spartě přidělil nyonský los do osmifinále Ligy mistrů loňského vítěze - italský AC Milán. První zápas sehrají oba týmy 24. února na Letné, odveta je na programu o dva týdny později na San Siru. Teplice se utkají ve třetím kole Poháru UEFA se skotským Celticem Glasgow. Úvodní duel se uskuteční 26. února ve Skotsku a odvetný zápas o týden později na Stínadlech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

UEFA

UEFA | Foto: UEFA

Sparta se s milánským AC utká potřetí ve své historii. V předchozích dvou kláních byl úspěšnější italský celek. Poprvé na sebe oba týmy narazily v semifinále PVP v roce 1973. Italové vyhráli dvakrát 1:0, když obě branky na San Siru i v Praze vstřelil Luciano Chiarugi. Milán o několik týdnů později PVP vyhrál. Druhé střetnutí Sparty a AC se datuje do roku 1995. Ve třetím kole Poháru UEFA zvítězil Milán doma 2:0 brankami tehdejší hvězdy Weaha. Pražská odveta skončila bez gólů. V dresu Pražanů hráli pod taktovkou Jozefa Jarabinského například Pavel Nedvěd nebo Jan Koller. Čerstvé vzpomínky na tým v červeno - černých dresech má Slovan Liberec. V předkole Ligy mistrů byl blízko k senzaci, ale nakonec mu k postupu do hlavní soutěže chyběl jediný gól. Na San Siru zvítězili domácí 1:0 brankou Filippa Inzaghiho, v odvetě na severu Čech se radoval český tým z výhry 2:1. V dresu Liberce hráli současní sparťané Petr Johana a Martin Zbončák.

Liga mistrů - osmifinále:

Úterý 24. února (odvety 10. března):

Sparta Praha - AC Milán
Celta Vigo - Arsenal Londýn
Lokomotiv Moskva - AS Monako
Bayern Mnichov - Real Madrid

Středa 25. února (odvety 9. března):

VfB Stuttgart - Chelsea Londýn
FC Porto - Manchester United
Real San Sebastian - Olympique Lyon
Deportivo La Coruňa - Juventus Turín

Celtic Glasgow se s českým týmem utkal jen jednou. V semifinále PMEZ se v roce 1962 utkal s pražskou Duklou v sestavě s brankářem Ivo Viktorem a excelentním záložníkem Josfem Masopustem. Skotové však měli v té době asi nejsilnější tým své historie a doma zvítězili 3:1. V odvetě jim stačila remíza 0:0. Ve finále pak Celtic porazil Inter Milán 2:1 a získal poprvé a zatím naposledy evropskou trofej.

Los Poháru UEFA - 3. kolo (26. února a 3. března)

Bröndby Kodaň - FC Barcelona
AC Parma - Genclerbirligi Ankara
Benfica Lisabon - Rosenborg Trondheim
Olympique Marseille - Dněpr Dněpropetrovsk (Ukr.)
Celtic Glasgow - FK Teplice
AC Perugia - PSV Eindhoven
Groclin Grodzisk (Pol.) - Girondins Bordeaux
FC Valencie - Besiktas Istanbul
Galatasaray Istanbul - FC Villarreal
FC Bruggy - VSC Debrecín (Maď.)
FC Sochaux - Inter Milán
FC Liverpool - Levski Sofie
Spartak Moskva - Real Mallorca
Gazaiantepspor (Tur.) - AS Řím
AJ Auxerre - Panathinaikos Atény
Valerenga Oslo - Newcastle United

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme