Špatně připevněné startovní číslo - nový způsob, jak přijít v atletice o medaili

Kdo kdysi jako první prohlásil, že se učíme celý život, nikdy nezjistíme, ale všichni jsme se o pravdivosti tohoto výroku sami mnohokrát přesvědčili. Během finálové soutěže dálkařek i jedna z největších favoritek Ivana Španovičová ze Srbska. Vítězka březnového evropského halového šampionátu figurovala před svým posledním, šestým pokusem na 4. místě.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z největších favoritek Ivana Španovičová ze Srbska

Jedna z největších favoritek Ivana Španovičová ze Srbska | Zdroj: Reuters

Vedla americká atletka Reeseová výkonem 702 cm, u druhé Rusky Klišinové svítil na ukazateli údaj 700, u třetí Bartoletové ze Spojených států 697. Hodnota do té doby nejlepšího pokusu vynikající srbské dálkařky, která se mimochodem pyšní osobním rekordem 721, byla jen o centimetr horší.

Poslední pokus Španovičové byl skvělý, podle grafiky, kterou používá televize u technických disciplín, kdy vám jednotlivé čáry ukazují vzdálenosti platných světových rekordů, ale i "medailových" výkonů, se zdálo, že Srbka si svým závěrečným pokusem jasně řekla o zlato. Všichni očekávali výkon kolem 710 cm, ale místo něj se objevilo „jen“ 691.

Světový šampionát je bez koření, přesto však chutná

Číst článek

Divila se nejen samotná dálkařka, ale i její trenér a leckdo si možná vzpomněl na skandál ze světového šampionátu v Římě 1987. Tehdy italští rozhodčí naměřili domácímu reprezentantovi Evangeslistimu v poslední sérii 838 cm, čímž se dostal na bronzovou příčku. S odstupem času vědci podle televizního záznamu vypočetli, že tento pokus nemohl být delší než 815, a Ital musel s velkou ostudou cenný kov vrátit.

Poražená Španovičová se nechtěla s verdiktem smířit, ale neuspěla. Pohled jedné z kamer totiž odhalil, že první, byť jen nepatrnou stopu v písku udělalo startovní číslo, které vlálo za jejími zády. Podle pravidel atletiky všechny skoky musí být měřeny od nejbližší stopy v doskočišti způsobené kteroukoliv částí těla nebo končetin nebo čímkoliv, co bylo upevněno na těle.

Špatně připíchnutý malý kousek tkaniny připravil srbskou atletku o medaili, dokonce zřejmě o tu nejcennější. Tuto chybu si bude určitě vyčítat a pamatovat celý život. Zřejmě ji přitom neuklidní, že podobných naprosto nepochopitelných „kousků“ pamatuje atletika nepočítaně.

O velká vítězství se někteří závodníci připravili v minulosti například uvolněnou tkaničkou od bot, předčasným zpomalením, či zastavením před cílovou čarou, pádem na poslední překážce, špatným vykročením z vrhačského kruhu při eufórii z dlouhého pokusu, u vícebojů třemi nezdary v nějaké technické disciplíně nebo v případě amerických sprintérů na olympijských hrách v Mnichově pozdním příjezdem na stadion. A pokud se nechceme vracet tak daleko, v Londýně Keňanka Chepkoechová ve finále běhu na 3000 metrů překážek zapomněla odbočit na vodní příkop.

Od roku 2001 se za zkratkou IAAF skrývá Mezinárodní asociace atletických federací, předtím šlo o Mezinárodní amatérskou atletickou federaci a Španovičová jako by patřila do „staré“ doby. Přestože se atletikou živí, zachovala se během finálové soutěže jako amatérka a takoví na akcích, jakou je mistrovství světa vyhrávat nemohou.

Miroslav Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme