Šperl skončil na padesátce šestý, závod ovládli Norové

Životního úspěchu dosáhl na mistrovství světa v lyžování v německém Oberstdorfu běžec na lyžích Milan Šperl. Na klasické padesátce obsadil výborné šesté místo. Závod ovládli Norové: mistrem světa se stal Frode Estil před Andersem Auklandem a Oddem-Björnem Hjelmesetem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MS v lyžování

MS v lyžování | Zdroj: ČTK

Estil se tak stal nástupcem posledního mistra světa z maratonského závodu Martina Koukala, jenž své zlato neobhajoval. Předloni ve Val di Fiemme se běželo jeho oblíbenou volnou technikou, dnes na běžce čekal klasický styl.

Poprvé na vrcholné akci se startovalo hromadně a drtivou většinu z 50 kilometrů jela v hustém sněžení v čele čtyřicetičlenná skupina. V ní vedle Šperla nechyběli ani Lukáš Bauer s Jiřím Magálem, kteří se místy starali o tempo. Magál se dokonce zhruba na třicátém kilometru pustil do sólozávodu a vybudoval si náskok téměř deseti sekund, hlavní pole ho však zase pohltilo.

Relativně poklidné tempo změnili až pět kilometrů před cílem favorizovaní Norové. Tria v rudých kombinézách se dokázal z českých závodníků udržet jen Šperl, Bauer již zaostával. Norští běžci si to v cílové rovince rozdali o medaile, tu nejcennější získal Estil, i když závěrečné kilometry sám odtáhl.

Šperl o jednu desetinu vyhrál souboj o šestou příčku s dalším Norem Kristenem Skjeldalem a připsal na konto největší úspěch v kariéře. Původně byl sice ve výsledcích sedmý, ale po přezkoumání cílové fotografie se o místo posunul. Na vítězného Estila měl po dvou a půl hodinách jízdy ztrátu pouhých osmi a půl sekundy.

Neztratil se ani Bauer, jenž si po osmém místě z maratonského závodu na olympiádě v Salt Lake City připsal další solidní umístění: skončil jedenáctý. Na sedmadvacátém místě dojel Magál, Petr Michl vzdal.

Výsledky - 50 km klasickou technikou:

1. Estil 2:30:10,1, 2. Aukland -0,7, 3. Hjelmeset (všichni Nor.) -1,4, 4. Veerpalu (Est.) -5,0, 5. M. Fredriksson (Švéd.) - 8,2, 6. Šperl (ČR) -8,5, 7. Skjeldal (Nor.) -8,6, 8. Botvinov (Rak.) -8,8, 9. Södergren (Švéd.) -13,4, 10. Schlütter (Něm.) - 16,7, 11. Bauer -21,4, ...27. Magál -1:10,3, Michl (všichni ČR) - nedokončil

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme