Stovka nejlépe placených sportovců roku? Vládne LeBron James, v závěsu je trio fotbalistů

Server Sportico zaměřený na byznys sportu zveřejnil žebříček stovky nejlépe placených sportovců v roce 2022. Kromě platu zahrnuje do výsledného čísla i příjmy z reklam. První příčku obsadil basketbalista LeBron James, který si letos vydělá v přepočtu přes tři miliardy korun. V patách mu jsou slavní fotbalisté Lionel Messi a Cristiano Ronaldo.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

LeBron James v dresu Los Angeles Lakers

LeBron James v dresu Los Angeles Lakers | Zdroj: Profimedia

Přezdívka „King James“ v tomhle případě funguje dokonale. Americký basketbalista Los Angeles Lakers LeBron James totiž kraluje světovému sportu, alespoň co se týče financí. Letos si přijde na téměř 127 milionů dolarů, což je v přepočtu zhruba 3,2 miliardy korun.

Satoranský i potřetí vládne všem. Český basketbalista je nejlépe placeným tuzemským sportovcem

Číst článek

Žebříček serveru Sportico řadí Jamese nejvýš hlavně díky příjmu z reklam, který mu zajišťuje tři čtvrtiny celkového čísla. Velkou roli hraje v tom hraje jeho celoživotní smlouva s firmou Nike.

Potom následují tři hvězdní fotbalisté - Lionel Messi, Cristiano Ronaldo a Neymar. Ti naopak většinu peněz těží z platu, jež mají oproti Jamesovi dvojnásobný. Elitní pětici uzavírá mexický boxer Canelo Alvaréz.

Zajímavostí je i osmé místo Rogera Federera, který před necelým měsícem ukončil kariéru. Zatímco na tenisových kurtech si letos vydělal jen 700 tisíc dolarů, na reklamách získal rovnou 85 milionů, tedy přes dvě miliardy korun.

Nejlépe placení sportovci v jednotlivých sportech:

Kde je hokej?

Hokejový agent Allan Walsh si na svém twitterovém účtu posteskl, že se do výběru nejvýdělečnějších sportovců nedostal žádný hokejista NHL. 

Jedním z důvodů jsou základní platy prestižní zámořské soutěže, jež nestačí těm v americkém fotbale, basketbale nebo baseballu. A taky lední hokej táhne hlavně v Kanadě, ve Spojených státech už tolik ne. Takže hokejové hvězdy nedostávají tak lukrativní reklamní nabídky.

Třeba na zápasy finálové série NHL se v poslední sezoně dívalo v průměru okolo čtyř a půl milionu diváků. Finále NBA sledovalo třikrát více lidí. A Superbowl, tedy zápas o titul v americkém fotbale, si v USA naladilo 112 milionů lidí.

10 nejlépe placených sportovců roku podle serveru Sportico

1. LeBron James (basketbalista) - 126 milionů $

2. Lionel Messi (fotbalista) - 122 milionů $

3. Cristiano Ronaldo (fotbalista) - 115 milionů $

4. Neymar (fotbalista) - 103 milionů $

5. Canelo Álvarez (boxer) - 89 milionů $

6. Stephen Curry (basketbalista) - 86,2 milionů $

7. Kevin Durant (basketbalista) - 85,9 milionů $

8. Roger Federer (tenista) - 85,7 milionů $

9. James Harden (basketbalista) - 76 milionů $

10. Tiger Woods (golfista) - 73 milionů $ 

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme