Sport 2010 na vlnách Radiožurnálu

Zimní olympijské hry v Kanadě, fotbalové mistrovství světa v Africe, domácí světový šampionát basketbalistek a spousta pravidelných akcí včetně pro Čechy zlatého světového šampionátu v ledním hokeji. Takový byl sportovní rok 2010. Od začátku až do konce jste ho mohli prožívat na vlnách Radiožurnálu, který u žádné významné akce nechyběl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kaliba

Jan Kaliba | Foto: osobní archív Jana Kaliby

Připomeneme vám okamžiky nejzásadnější a nejkrásnější. Abyste si vše správně vychutnali, pusťte si zejména u tohoto příspěvku audio :-) Sportovní redaktoři Radiožurnálu jsou sice všude, všechno se do sestřihu ale nevešlo.

Kdo by si před pár lety pomyslel, že z programu Her zimní olympiády budou našince nejvíce těšit závody v rychlobruslení. Martina Sáblíková je kouzelnicí, která to zařídit dokázala. Na břehu Pacifiku se postarala o polovinu českých medailí, zbytek vykutali lyžařka a lyžaři v horách poblíž Whistleru.

Hokejisté odjeli z Kanady s nepořízenou, ale vynahradili si to o tři měsíce později na turnaji sice méně sledovaném a hůře obsazeném, ovšem stále zvaném mistrovství světa. Češi ho vyhráli i přesto, že vyřazení se několikrát zdálo být neodvratné. Zejména v semifinále proti Švédům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vrcholné sportovní momenty roku 2010, jak zazněly na Radiožurnálu v sestřihu Jana Kaliby

Českým tenistům se v semifinále jejich týmové soutěže přihodil opak - dobře rozehranou partii nakonec těsně prohráli s pozdějšími vítězi Srby. Kolektivně byl tedy rok 2010 o něco slabší než ten předchozí s účastí ve finále Davis Cupu, zato individuálně se českému tenisu dařilo nebývale. Hlavně díky Tomáši Berdychovi, který si vybojoval účast na Turnaji mistrů v Londýně, a to zejména letním úspěchem v téže metropoli.

Krátce po finále Wimbledonu, které Berdych prohrál se Španělem Nadalem, přišel nejsledovanější sportovní zápas roku. Také tohle bylo finále fotbalového mistrovství světa se španělskou radostí na konci.

Čeští fotbalisté mohli nejen tento, ale i všechny zbylé zápasy světového šampionátu, sledovat leda na dálku. A nedá se říct, že by pak v září rázně vykročili za tím, aby jim další účast na velké akci neutekla.

Česká reprezentace ještě do konce roku stihla svou pověst i pozici v kvalifikační skupině napravit, podobně jako fotbalisté Sparty v evropských pohárech. Nakonec jsou po třech letech prvním českým klubem, který v Evropě přežije zimu. Původně ale mysleli výše než na Evropskou ligu.

Kolektivem, který naopak jednoznačně překonal všechna očekávání a atakoval hranice svých možností, se stal národní tým basketbalistek. Čtvrtfinálová výhra nad Australankami se rovnala sportovnímu zázraku, díky kterému mělo mistrovství světa hrané poprvé v samostatné České republice zajištěnou důstojnou atmosféru až do samého konce.

Až ve finále prohrály Češky s bezkonkurenčními Američankami. Mnohem hůře se druhé místo v domácím prostředí kousalo novozélandskému veslaři Drysdaleovi. Toho ve finále mistrovství světa porazil Ondřej Synek, který si pro titul světového šampióna si musel dojet tak daleko od domova, že telefonní linky zprávu o jeho triumfu sotva pobíraly.

Ještě před tím, než se s námi budete moci vypravovat právě do olympijského Londýna, bude tu předolympijský rok 2011. Také plný zajímavých akcí, ze kterých k vám sportovní redakce Radiožurnálu přenese emoce i věcné informace.

ZPĚT NA ROK VE SPORTU

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme