‚Sport jsou první výdaje, které se v rodině škrtají.‘ Národní sportovní agentura žádá řešení inflace

Zvyšující se ceny energií trápí také sportovní kluby. Sedmdesáti procentům z nich vzroste cena za elektřinu a plyn podle průzkumu České unie sportu a České obce sokolské o více než 200 procent. Tento skok pocítí velmi pravděpodobně i sami sportovci, zaznělo v debatě Radiožurnálu Sport.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavecký bazén Podolí

Plavecký bazén Podolí | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Nikolajka, kde sportují hokejisté a zejména krasobrulaři, zvažuje, že na nejbližší sezonu zimní uzavře sportoviště a nebude ho provozovat jako zimní stadion, ale jako jiné sportoviště,“ řekl předseda Pražské unie sportu Jaroslav Chvalný k tradičnímu stadionu na pražském Smíchově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co zaznělo v debatě o masivním zdražování energií a jejím vlivu na sportovní kluby

Sportoviště, která zůstanou v provozu, musí hledat cesty, jak si na sebe vydělat. Jednou z nich je zvyšování členských příspěvků nebo cen pronájmů sportovcům.

„Stále se dostáváme do toho, že zaplatí domácnosti, ale oni jsou pod další tlakem inflace. Sport je pro ně zbytná záležitost, stejně jako kultura. To jsou první výdaje, které se v rodině škrtají,“ myslí si šéf Národní sportovní agentury.

A tak jsou i další možnosti, jak můžou kluby zareagovat na rostoucí ceny energií. V debatě Radiožurnálu Sport je zmínil předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

„Nejhorší příklad je prodej majetku. Jsou už kluby, které prodávají svůj majetek, příkladem je pražský klub Bohemians. Ostatní příklady jsou, že nafukovací haly na tenis, beachvolejbal, zavírají předčasně sezonu a snižují teploty. Moje dcera trénovala v zimě v 9 stupních, což není ideální a trenéři tam stáli celý den v kulichu a péřových bundách.“

Kluby zatím nemůžou počítat s podporou státu, i když není vyloučená. Filip Neusser o ní jednal s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou z ODS.

„22. června bychom se měli dozvědět, jak vláda bude celoplošně řešit problematiku zvýšení energií. Pan ministr mi řekl, že vnímá specifikum sportovního prostředí a sportovních spolků a postará se o to, aby tam byly zařazeny,“ dodal Neusser.

Dotace jsou nicméně podle šéfa Národní sportovní agentury Filipa Neussera i předsedy Pražské unie sportu Jaroslava Chvalného jen jednorázovým řešením. Kluby by potřebovaly také systémové řešení zaměřené do budoucna - například investice, aby sportoviště byla míň energeticky náročná.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme